Iz školskog svijeta
POŽEGA
Kad bi drveće hodalo – izložba Hrvatskoga školskog muzeja
objavljeno: 19. travnja 2018.

Izložba prvi put široj javnosti predstavlja sačuvanu književnikovu ostavštinu, dokumente, rukopise, korespondenciju, fotografije donirane Hrvatskom školskom muzeju 2012. godine ljubaznošću Olge Vitez Babić, kćeri Grigora Viteza. Više o samoj izložbi ispričala je njezina autorica, muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera.

– Izložba kroz 11 glavnih tematsko-kronoloških cjelina priča biografiju Grigora Viteza. Nastojali smo u izabranim autobiografskih pjesmama ispričati tu lirsku biografiju Grigora Viteza, a posebno je dojmljiva cjelina ‘susret modrog i zelenog’, koja vizualnim dojmom dočarava drveće, šumu, prirodu koja je bila glavna inspiracija pjesniku. Ona, osim što sadrži niz interaktivnih sadržaja, dobro je polazište za održavanje likovnih, dramskih, literarnih susreta – pojasnila je autorica.

– Kao i većini muzeja, želja nam je da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova je izložba dobar povod da se vratimo svijetu poezije i sjetimo se vremena u kojem je živio Vitez – dodala je.

Izložba je nastala povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza. Tijekom desetogodišnjega intenzivnog pisanja za djecu, od 1956. do 1966., Grigor Vitez objavio je ukupno sedam zbirki poezije za djecu, za koje je dobio i nagrade i priznanja: Prepelica (1956.), Sto vukova (1957., Nagrada „Svjetlosti”), Kad bi drveće hodalo (1959., Nagrada grada Zagreba i „Mladosti”), Jednog jutra u gaju (1960.), Iza brda plava (1961.), Hvatajte lopova (1964.) i Gdje priče rastu (1965.). Posthumno je objavljena pripremljena zbirka Igra se nastavlja (1967.).

Otvorenje izložbe koje će se održati u petak 20. travnja u 19 sati upotpunit će Kazalište Prijatelj Hrvoja Zalara i Maje Đurinović iz Zagreba, koji će ispred muzeja izvesti predstavu „Igra se nastavlja!”, s temom svevremenskih stihova – Grigora Viteza. [ IZ DRUGIH IZVORA | pozega.hr ]