Školstvo u medijima
UJEDINJENO KRALJEVSTVO > OPASAN TREND: 440 KNJIŽNICA ZATVORENO U POSLJEDNJEM DESETLJEĆU
Vladin je zadatak knjige i čitanje iz užitka staviti u središte vizije o boljitku djece i mladih
objavljeno: 19. travnja 2018.

Pojavio se uznemirujući trend kod djece vrtićke dobi koja pri susretu s papirnatim knjigama povlače prstom ulijevo po stranici pokušavajući je okrenuti, rekli su izaslanici godišnje konferencije Nacionalnog sindikata učitelja u gradu Brighton u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tijekom rasprave o knjižnicama Jennifer BHAMBRI-LYTE, jedna od izaslanika, pričala je o „sretnim uspomenama iz djetinjstva, o trčanju u knjižnicu, stiskanju uz mamu s knjigom u ruci, okretanju stranica, gledanju slika”.

Ona je na konferenciji kazala: „Kindle i iPad divne su stvari, ali mnogo je mojih prijatelja ovdje govorilo o mirisu knjige, pronalasku papirića koje je netko ostavio u knjizi kako bi označio stranicu, o odjeku svih onih ljudi koji su čitali knjigu prije nas.”

Bhambri-Lyte je nastavila: „Poučavala sam djecu vrtićke dobi i uznemirava me kad vidim da dijete uzme knjigu u ruke i pokušava kliziti prstom ulijevo kako bi okrenulo stranicu.” Dodala je da su knjige sada luksuz koji si mnoge obitelji ne mogu priuštiti.

Raniji izvještaj Nacionalnog povjerenstva za pismenost savjetovao je roditeljima da se okrenu iPadima i Kindleima kako bi zainteresirali dječake za čitanje, iz straha što mnoga djeca u ranoj dobi izbjegavaju knjige.

Njihovo je istraživanje otkrilo da su djeca u dobi od tri do pet godina često dulje čitala i imala bolje razumijevanje vokabulara kada su imala pristup elektroničkim uređajima poput tableta ili mobitela. Tablet-računala imala su poseban utjecaj na skupine koje se tradicionalno najviše opiru čitanju – posebno dječaci i mala djeca iz siromašnih obitelji, kaže studija.

Tijekom rasprave izaslanici Nacionalnog povjerenstva za pismenost izrazili su zabrinutost zbog „šokantnog udara” na knjižničarske usluge u posljednjem desetljeću. Jedan od izaslanika Jonathan REDDIFORD tvrdio je da je broj javnih knjižnica u Ujedinjenom Kraljevstvu pao za gotovo 900 u posljednjih deset godina, a očekuje se da će taj broj još rasti.

„To je šokantno, šokantno smanjenje vrlo važnih javnih usluga za mnoge ljude”, rekao je.

  • Otprilike 440 knjižnica zatvoreno je u posljednjem desetljeću, a zatvaranje prijeti i za dodatnih 149 knjižnica.

Pad broja profesionalnih knjižničara doveo je do povećanja broja volontera koji rade u knjižnicama za 93 posto, „a to rezultira erozijom baze dugogodišnjeg znanja i vještina, što prijeti kvaliteti usluge koju ona pruža”. Nacionalno povjerenstvo za pismenost odlučilo je pokrenuti kampanju za primjereno financirane knjižnice koje upošljavaju profesionalne knjižničare.

Kevin COURTNEY, izvršni tajnik Nacionalnog povjerenstva za pismenost, rekao je: „Knjižnice su ključni dio škole i života zajednice te su jednako važne danas kao što su bile nekad. Tragično je to što je tijekom posljednjeg desetljeća broj školskih knjižnica s kvalificiranim knjižničarima naglo pao.

Čitanje iz užitka cjeloživotna je vještina te je dosljedno jedna od najmoćnijih odskočnih daski za poticanje djece na učenje, razmišljanje i stvaranje.

Vlada mora staviti knjižnice, knjige i čitanje iz užitka u središte svoje vizije o boljitku djece i mladih.”

Glasnogovornik britanskog Odjela za obrazovanje rekao je: „Želimo da sva djeca imaju priliku čitati i stoga smo ove godine osnovali višemilijunski fond za pomoć djeci u svladavanju osnova čitanja.”

………………

NAPOMENA

  • Telegraph je multimedijski portal za vijesti, posvećen analizi, perspektivi i mišljenjima koja njegovi novinari pružaju svojoj raznolikoj i širokoj publici.
  • Izvor: telegraph.co.uk