Zanimljivosti
OŠ SUHOPOLJE, PODRUČNA ŠKOLA PEPELANA
VIDEO | Uspješno proveli projekt „Znanstveni dani”
objavljeno: 20. travnja 2018.

Područnu školu Pepelana u školskoj godini 2017./2018. pohađa samo 11 učenika. No, broj učenika nam nije prepreka u svakodnevnom radu, kao ni u planiranju i osmišljavanju projektnih aktivnosti.

Ove smo godine osmislile projekt pod nazivom Znanstveni dani kako bismo učenicima približile znanstvene sadržaje primjerene njihovoj dobi i omogućili spoznavanje osnovnih zakonitosti i procesa koji vladaju u prirodi. U projektu su sudjelovali učenici sva četiri razreda.

Pronašle smo za svakog učenika po jedan pokus, podijelile ih učenicima s detaljnim uputama o radu.

POKUSI:

  • Balon koji se sam napuhuje
  • Je li lakše plivati u slatkoj ili slanoj vodi?
  • Balon otporan na vatru
  • Koliko plinova proizvode naša omiljena pića?
  • Obojani kupus
  • Plutajuća spajalica
  • Nevidljiva tinta
  • Kako funkcioniraju rakete?

Učenici su pokuse izvodili samostalno kod kuće, jer smo smatrale kako će vrijednost praktičnih radova biti veća ako sami aktivno sudjeluju u njihovoj provedbi. Prateći tijek pokusa, učenici su iznosili svoje pretpostavke i bilježili rezultate promatranja. Tjedan dana od podjele zadataka bio je dogovoren projektni dan.

To je bila treća faza našega istraživačkog rada koja se odvijala u učionici, na satu razrednika te satu Prirode i društva. Učenici su sada imali priliku izvesti svoj pokus pred drugim učenicima, predstaviti im svoje zaključke te postaviti dodatna pitanja učiteljicama ako im nešto nije bilo jasno. Ostali učenici aktivno su se uključivali u raspravu i izvođenje zaključaka. Tako smo „u hodu” odgovorili na brojna pitanja i uvidjeli vrijednost suradničkog učenja.

Prema reakcijama učenika možemo reći kako smo ovim projektom kod učenika probudili zanimanje i želju za stvaranjem, otkrivanjem i istraživačkim radom.

A što su o svemu rekli učenici:

  • „Ovaj projekt mi je bio najzanimljiviji dosad. Htio bih opet raditi još drugih i različitih pokusa.” (Marin, 4. razred)

„Bilo mi je jako zanimljivo izvoditi pokuse i gledati druge kako ih izvode. Jako mi se sviđaju znanstveni dani onakvi kakve mi radimo u našoj školi, jer sam puno toga naučila.” (Mia, 4. razred)

  • „Baš sam bio uzbuđen što sam radio pokus! Brat mi je pomogao i doma sam još jednom kasnije izveo taj pokus kada se balon sam napuhuje.” (Marko, 3. razred)

„Bilo mi je super na Znanstvenim danima. Mislila sam da će Marinov balon puknuti kad ga je držao iznad svijeće, ali nije.” (Matea, 2. razred)

  • „Ja sam bio sretan kada sam morao izvesti pokus zato što sam uspio.” (Josip, 4. razred)

„Ja sam prvo mislila da neću znati napraviti taj pokus. Ali bilo je ipak lagano.” (Viktorija, 1. razred)

 …………………

Ivana PLAVŠIĆ i Ivana KOLOMAZ, učiteljice RN PŠ Pepelana

………………….

KAKO SMO UČENICIMA PRIPREMILI ZADATKE ZA POKUSE

■ NEVIDLJIVA TINTA ■

Materijal: dvije žlice octa, voda, štapići za čišćenje uha, bijeli papir, lampa

Postupak: Pomiješajte ocat s nekoliko kapi vode u posudi. Umočite štapić za uho u ocat. Napišite neku poruku na papiru. Pričekajte da se osuši. Zatim približite papir lampi ili žarulji i promatrajte te zapišite što se dogodilo.

Pripremi nekoliko nevidljivih poruka na bijelom papiru, donesi u školu i pokaži ih svome razredu!

■ JE LI LAKŠE PLIVATI U SLATKOJ ILI SLANOJ VODI? ■

Materijal: 2 jaja, topla voda, sol, 2 visoke čaše

Postupak: Ulij vodu u obje čaše dok čaše nisu otprilike dopola pune. U jednu čašu dodaj 5 velikih žlica soli i promiješaj. Stavi u svaku čašu jaje i promatraj što se s njima događa.

Opažanje: Kada jaje tone, a kada pluta? Što zaključuješ, je li lakše plivati u slatkoj ili morskoj vodi? Napiši svoj zaključak i nacrtaj postupak. Ovaj ćeš pokus izvesti u razredu na Znanstvenim danima.

■ BALON KOJI SE SAM NAPUHUJE ■

Materijal: balon, staklena boca, lijevak, ocat, prašak za pecivo ili soda bikarbona

Postupak: Napuni bocu s 4 žlice octa. Koristeći lijevak, u balon dodaj žlicu praška za pecivo ili sode bikarbone. Zatim pažljivo natakni balon na vrh boce, ali PAZI DA PRAŠAK ZA PECIVO NE ISCURI odmah u bocu. Kad je balon nataknut, iz balona isipaj sav prašak za pecivo u bocu kako bi se pomiješao o octom.

Opažanje: Promatraj i zapiši što se događalo. Što misliš, zašto se balon napuhao? Ukućani neka sve fotografiraju, a ti ispod napisanih zapažanja nacrtaj ovaj pokus.