Zanimljivosti
ZADARSKA ŽUPANIJA
Važno je poticati tjelesnu aktivnost učenika
objavljeno: 20. travnja 2018.

Svrha je projekta dugoročno stvaranje navika redovitoga tjelesnog vježbanja kod učenika. Poražavajuće statistike govore o tome da se Hrvati sve manje kreću i da su sve nezdravija nacija. Prvi su korak u promjeni alarmantnog stanja edukacija i podizanje svijesti o zdravim životnim navikama i kretanju naših građana, a posebna je pozornost usmjerena i na učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

„Imala sam sreću odrastati u sportskoj obitelji pa je bavljenje sportom bila normalna stvar. Prirodno je za djecu da se kreću i na to ih treba usmjeravati. Možda netko od njih jednog dana bude vrhunski sportaš, ali je najvažnije da oni steknu navike zdravog života. To bi bilo najbolje riješiti kroz školski sustav. Fizička aktivnost ne iziskuje mnogo vremena, a vrlo je bitna”, rekla je Janica Kostelić.

Državna tajnica pohvalila je Zadarsku županiju koja je tijekom ove školske godine napravila veliki iskorak u razvoju školskog sporta te je ova, prva radionica projekta ZUTA i zbog toga održana u Zadru.

Župan Božidar Longin zahvalio je Janici Kostelić za sve što je njezina obitelj učinila na promociji hrvatskog sporta te joj je poklonio monografiju Drage Marića Baština zadarskog sporta.

„Svi smo ovdje zbog djece koju moramo naučiti zdravom životu. Zadarska je županija početkom školske godine pokrenula natjecanja u školskim sportovima, prvo u košarci i odbojci, a dogodine idemo s ostalim kolektivnim sportovima i pojedinačnim natjecanjima. Podržavamo nastojanja da se među mladima stvara natjecateljski duh, ali i nova baza sportaša. U tu smo svrhu dodatno povećali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika”, poručio je Longin. 

U nizu radionica koje će se u Hrvatskoj održati nakon uvodne u Zadru predstavit će se projekt ZUTA, odnosno programe i aktivnosti koji će se provoditi radi zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti učenika. [ IZ DRUGIH IZVORA | zadarska-zupanija.hr ]