Školstvo u medijima
DOBRO ILI LOŠE, SVE OVISI O VAMA
Ne volim jadikovke o tome kako je sve loše
objavljeno: 20. travnja 2018.

… svejedno će ih blatiti i etiketirati ih kao nesposobne, jer „eto, čitala sam na internetu da je kod vas sve naopako”.

Na internetu stvarno vole pisati o tome kako je sve loše. Negdje nema dovoljno knjiga u knjižnici, negdje učitelj ponižava sve u razredu, a negdje prednost imaju laskanje i darovi, a ne pošten rad. Da, takvi problemi, nažalost, postoje i u suvremenim školama. Ali ne u svakoj, zar ne? Na internetu također piše da su svi tinejdžeri neobuzdane i divlje neznalice. Zašto onda gledati na to što se konkretno događa u vašoj školi kada možete jednostavno reći kako je „svugdje sve tako loše”?

U mojoj je školi također sve loše. To je općeprihvaćeno mišljenje. Kakve veze ima što je učenik razdražljiv i umoran i nije sposoban napisati ni retka, zbog toga što mu je mama u bolnici, a ne zbog svoje lijenosti i nerada? Ali na internetu piše da je sve loše. Što je loše? Gdje je loše? Komu je loše? Je li vama loše? Zašto?

O mojoj budućoj školi, pak, slušam sve suprotno. Sve je u redu. Idemo na izlete, pobjeđujemo na natjecanjima… Da, na ljestvici stojimo lošije nego prije četiri godine, ali se popravljamo.

Nema dovoljno udžbenika? Kupit ćemo! Učenik je tužan, nezadovoljan, umoran – moramo ga pitati što se dogodilo, osjeća li se iznenada loše ili se pojavio neki problem. Ima još tisuću razloga zbog čega je sve u redu. I ta dobra atmosfera se osjeća. Izvana, škola je lijepa, slike na zidovima, cvijeće u posudama. I fontana u hodniku godi očima, a i uokvireni pejzaži moraju vam se svidjeti. A nastavnici na čelu s ravnateljem nasmijani, pristupačni, složni, pomažu. Nema školske uniforme, ali učenici to vole i ne prelaze granicu pristojnosti. Obojit ćeš kosu, učitelj će prigovarati, a kasnije će ti čak reći da ti crvena bolje stoji.

Ne sviđaju mi se te jadikovke o tome kako je sve loše. Dobro ili loše, sve ovisi o vama. Zato moramo pažljivo gledati što se događa oko nas, a ne čitati objave majke ogorčene lošom ocjenom svoga djeteta koja bijesno piše o tome kako su škole postale drske.

Kada pokušavam ljudima otvoriti oči, oni mi obično gurnu neki od ovakvih članaka pod nos, govoreći kako je to grozno. A sve je u redu. Samo što to nikoga ne zanima.

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm – ruski portal posvećen obrazovanju i odgoju
  • Izvor: mel.fm