Školstvo u medijima
TAJNA SAVRŠENOG TIMA
4 alata za poučavanje o timskom radu i suradnji u učionici
objavljeno: 20. travnja 2018.

… da se uspjeh ne temelji na tome tko je u timu već na kulturi koju taj tim stvara  – primjerice skupina u kojoj pojedinci čekaju svoj red za pričanje naspram skupine u kojoj se članovi nadvikuju.

Edukatori također traže učenike koji dobro funkcioniraju zajedno, ujedno u društvenom i akademskom smislu. Naša je prirodna sklonost da mijenjamo učenike sve dok ne pronađemo odgovarajuću „kemiju” među njima.

Međutim, Googleova istraživanja pokazuju da to nije ispravan pristup. Umjesto toga, trebali bismo pomoći učenicima razumjeti kako dobri timovi funkcioniraju i zatim izgraditi zajedničke vještine, bez obzira na sastav skupine.

Da bi to postigli, učenici će se morati uključiti i osvrnuti na niz zajedničkih iskustava u učionici. A kao odgovor na to mi ćemo kultivirati pozitivnije razredno okruženje, pojačati interpersonalne vještine učenika i bolje ih pripremiti za sudjelovanje u zajedničkoj akciji za promjenu.

Provjerite što smo odabrali za vas da biste potaknuli učenike na timsku suradnju, vježbanje dobrih suradničkih vještina i osvrnuli se na ono što dobar timski rad čini važnim.

  GooseChase EDU

Ovim alatom učitelji mogu postaviti zadatke za učenike koji uključuju potragu za „blagom”. Učenici mogu odgonetnuti tragove na svojim mobitelima tako da pošalju videozapis ili sliku, dodaju tekstualnu informaciju ili budu prisutni na određenoj lokaciji putem GPS-a. Budući da učitelji mogu stvarati i nadzirati ekipe, zadavati vrijeme početka i kraja te tražiti od učenika da ispitaju rezultate u stvarnom vremenu, nema kraja kreativnim načinima na koje mogu potaknuti učenike na suradnju. Ali pobrinite se da istaknete timove koji su primjer dobre suradnje nakon završetka lova na „blago”.

  Genius

Ovaj alat omogućava djeci da analiziraju i komentiraju tekstove iz pjesama, književnosti, povijesnih dokumenata te internetski sadržaj, uključujući aktualne događaje i vijesti. Iako učitelji moraju biti svjesni bilo kakvoga neprikladnog sadržaja na nekoj stranici, ovo je odlična prilika za učenike da istražuju i odgovore na komentare drugih učenika, ali i da dobiju povratne informacije za vlastiti rad. Suradnjom učenici mogu napraviti tekstualne analize i možda usput naučiti nešto o digitalnom građanstvu.

  Minecraft: Education Edition 

Minecraft je oduvijek znao kako djecu udružiti u timove, ali ovaj alat uvodi kontrolu učitelja, što olakšava suradnju učenika u učionici. Bez obzira na to radi li se o cijelom razredu, maloj skupini ili parovima, učenici mogu surađivati na projektima izgradnje koji rješavaju složene probleme. Pomoću „chata” možete dobiti povratne informacije, a učenici neka se koriste alatom „kamera” kako bi zabilježili svoj napredak. Nakon što su završili rad, mogu se vratiti na njega, otkriti problematična mjesta te odrediti kako zajedno pronaći bolje rješenje.

■  Breakout EDU 

Ovi fizički kompleti – s raznim bravama, karticama s tragovima, ultraljubičastim svjetlom, nevidljivom tintom i više od toga – pred učenike stavljaju zadatak rješavanja zagonetki kako bi otvorili zaključanu kutiju. Oni nisu zabavni ako ih igrate sami, stoga će učitelj željeti eksperimentirati sastavljanjem raznolikih skupina učenika. Kroz igru, učenici će početi shvaćati kako mogu riješiti složene probleme koristeći se kritičkim razmišljanjem i emocionalnim vještinama – a usput doznati što čini uspješan i učinkovit tim.

………………….

NAPOMENA

  • Portal MindShift istražuje budućnost učenja u svim njegovim dimenzijama – pokriva kulturne i tehnološke trendove, inovativna istraživanja i inovacije u obrazovanju.
  • Izvor: ww2.kqed.org
  • Photo by ål nik on Unsplash