Iz školskog svijeta
JEDINSTVEN FENOMEN
1800 emisija Zašto tako autorice i urednice Višnje Biti
objavljeno: 25. travnja 2018.

Emisija se može poslušati na www.hrt.hr. U četrdeset i dvije godine emitiranja te više puta nagrađivane emisije obrađivane su najrazličitije teme vezane za odgoj, obrazovanje, zdravlje i slobodno vrijeme mladih.

Posebno se ističu one snimljene u terapijskim zajednicama u kojima se liječe ovisnici, u udrugama koje se brinu o djeci s poteškoćama u razvoju, o maloljetnim mamama, o iznimno darovitoj djeci i njihovim postignućima. Birajući temu jubilarne emisije, Višnja Biti je pošla od činjenice da neka djeca radi školovanja već u dobi od četrnaest godina odlaze iz svojih domova u veća mjesta i najčešće žive u srednjoškolskim učeničkim domovima.

Mnoga se djeca sele u ponekad nepoznate im gradove pa mi je odlazak iz rodnoga mjesta težak. U učeničkom domu upoznaju nove prijatelje, usvajaju drukčiji način života, trebaju se osamostaliti, za što neki i nisu spremni. S obzirom na to da teme o životu srednjoškolaca u učeničkim domovina nisu osobito zastupljene u medijima, to je bio razlog da je Višnja Biti upravo tu problematiku odabrala za svoju jubilarnu emisiju.

Javno snimanje bilo je u prostoru multisenzoričkog vrta Učeničkog doma Podmurvice u Rijeci, u kojem su se okupili brojni partneri doma, od škola, drugih domova do udruga, a na poziv novinarke Višnje Biti došli su i predstavnici ureda pravobraniteljice za djecu, Društva „Naša djeca” iz Opatije, iz Pomorske škole Bakar, Doma za djecu „Tić” i još brojni zajednički prijatelji. Višnjini sugovornici u emisiji bili su učenici, odgajatelji te ravnateljica Učeničkoga doma Podmurvice Ljiljana Kencel te Ljubica Banović, predsjednica Udruge ravnatelja učeničkih domova Hrvatske.

U Hrvatskoj ima 56 domova u kojima živi oko 7000 mladih.

„Tradicija takvih domova u Hrvatskoj vrlo je stara, ima domova koji neprekidno rade već 120 godina, većina ih je smještena u starim zgradama, prilagođenima za tu svrhu, a ona nekolicina koja je sagrađena posljednjih godina upravo s tom namjenom naravno da pruža mladima mnogo bolji standard. No, unatoč tome pedagoški standard u našim je domovima iznimno visok, kreativnost odgajatelja i profesionalne kompetencije ravnatelja čine domove sigurnim i kvalitetnim mjestom za odgoj i odrastanje naših srednjoškolaca”, istaknula je Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova RH.

U emisiji su uz učenike iz doma koji su govorili o svom životu u domu, školovanju i povezanosti sa svojom obitelji i mjestima odakle su, sudjelovali i pedagoginja doma te odgajatelji koji su predstavljali svoj rad s učenicima u njihovu slobodnom vremenu, od sportskih aktivnosti preko likovnih do dramskih. U posljednje vrijeme učenici pokazuju i mnogo zanimanja za volonterski i humanitarni rad, što im je također u domu omogućeno. Učenici posebno ističu važnost učenja životnih vještina za koje smatraju da će im itekako biti važne u budućem samostalnom životu.

Ljiljana Kencel, ravnateljica doma, upoznala je sve prisutne s najznačajnijim nagradama koje su dobili, među inim to je od Primorsko-goranske županije za najbolju srednjoškolsku ustanovu 2017., nagrada „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju im je 2014. dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te nagrada HRT-a za Najljepši školski vrt. Od 2009. sustavno potvrđuju status ekodoma te tako odgajaju mlade ljude koji odrastaju u osobe spremne za primjenu koncepta održivog razvoja u svakodnevnom životu.

Na kraju snimanja emisije Višnja Biti je ravnateljici Doma Ljiljani Kencel darovala knjigu Zašto tako u izdanju ŠKOLSKE KNJIGE za njihovu knjižnicu, a zatim je naglasila da se emisija Zašto tako nastavlja. Iduću, 1801. emisiju već je snimila u Rijeci u Osnovnoj školi Pećine, koja ima školsku knjižnicu i odjel za slijepe učenike. Stoga je Jasni Vukonić Žunić, ravnateljici te škole koja je bila u publici, darovala knjigu Zašto tako ispisanu na brajici koju je dobila na dar snimajući dokumentarni film o jednoj udruzi slijepih.