Školstvo u medijima
BRITANSKI THE TELEGRAPH UPOZORAVA
Tableti i pametni telefoni štete razvoju govora male djece
objavljeno: 26. travnja 2018.

U Ujedinjenom Kraljevstvu djeca mlađa od tri godine provode  u prosjeku 44 minute na dan ispred pametnih telefona i tableta,  ali ovo je prvi put da su istraživači pokazali da to može utjecati na jezične vještine.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu i iz Dječje bolnice u Torontu otkrili su da za svakih 30 minuta koje dijete provede pred ekranom povećava njegov rizik od odgađanja početka govora za 49 posto.

Do dobi od dvije do tri godine djeca bi trebala moći komunicirati rečenicama od tri do četiri riječi. No, otkriveno je da djeca koja su provela mnogo vremena pred elektroničkim uređajima  imaju problema s komunikacijskim vještinama.

Iako postoje smjernice za vrijeme koje bi djeca smjela provoditi pred ekranom, mnogi roditelji ne shvaćaju da se to također odnosi na ručne uređaje, upozoravaju autori.

„Ručni su uređaji posvuda u današnje vrijeme”, rekla je pedijatrica dr. Catherine BIRKEN.

„Iako nove pedijatrijske smjernice nalažu da bi trebalo ograničiti vrijeme koje bebe i mala djeca smiju provoditi pred ekranima, mi vjerujemo da je uporaba mobitela i tableta pred malom djecom postala vrlo česta.

Ovo je prva studija koja je povezala vrijeme koje djeca provode pred ručnim elektroničkim uređajima i povećani rizik od odgode izražajnoga govora.”

Studija je uključivala gotovo 900 djece u dobi između šest mjeseci i dvije godine te je bila predstavljena na sastanku Pedijatarskih akademskih društava u San Franciscu prošle godine.

Dr. Birken je rekla da bi trebalo onemogućiti bilo kakvu upotrebu elektroničkih uređaja kod djece mlađe od 18 mjeseci.

Studija provedena na University Collegeu u Londonu otkrila je da vrijeme provedeno pred ekranom također može utjecati na spavanje male djece i naštetiti razvoju mozga.

Britanska je studija otkrila da svaki sat koji djeca provedu pred takvim uređajima „ukrade” 16 minuta njihova sna.

 San je važan za razvoj mozga, pogotovo tijekom prvih nekoliko godina života, kada je neuralna „plastičnost” mozga u punom zamahu.

Istraživači vjeruju da plavo svjetlo s ekrana može utjecati na tjelesni sat i poremetiti dnevni ritam, dok stimulacija uzrokovana sadržajem igara ili programa može uzrokovati psihičko ili fizičko uzbuđenje.

……………..

NAPOMENA

  • Telegraph je multimedijski portal za vijesti, posvećen analizi, perspektivi i mišljenjima koja njegovi novinari pružaju svojoj raznolikoj i širokoj publici.
  • Izvor: telegraph.co.uk