Iz školskog svijeta
ZAVRŠILO PRVO IZDANJE MEĐUNARODNOGA DJEČJEG FESTIVALA ZAGIFEST
Grand Prix osvojila talentirana Mina Nlazhev iz makedonije
objavljeno: 2. svibnja 2018.

…  nakon punih pet dana, završio finalnom večeri u Histrionskom domu. Šesnaest natjecatelja iz brojnih europskih zemalja, atraktivne koreografije i scenski nastupi te odlične interpretacije autorskih, nikad izvođenih pjesama, obilježile su prvo izdanje koje je održano pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Skupštine grada Zagreba. Dobitnica prvoga povijesnoga Grand Prixa četrnaestogodišnja je zvijezda iz Makedonije, vrsna vokalistica i talentirana glazbenica Mina BLAZHEV.

Osim natjecateljskog dijela, festival ima još jedan veliki cilj – povezivati djecu iz različitih etničkih i vjerskih sredina, učiti ih razumijevanju i toleranciji te stremiti nadilaženju kulturnih razlika među djecom iz cijelog svijeta. Tako su svi sudionici uživali i u brojnim zanimljivim sadržajima koji su im uljepšali boravak u najvećoj hrvatskoj metropoli. Osim posjeta gradskom središtu, posebno su se oduševili zoološkim vrtom te Muzeju iluzija, a kako je ipak riječ o mladim pjevačima, opuštena karaoke zabava ipak ih je najviše razveselila. Poruka ljubavi čula se na svakom koraku, a himna festivala Ljubav samo ljubav pjevala se na svakom koraku. Festival su posjetili i predstavnici World Association of Festivals, a hoće li i Zagifest postati članicom ovoga prestižnog društva organizatori će saznati u idućim mjesecima.

„Ponosna sam i iznimno sretna, jer su protekli dani u Zagrebu zasigurno ostavili trag i dotaknuli naše mlade goste. Bili su razigrani, veseli i najviše raspjevani, a bio je užitak gledati s koliko se ljubavi podržavaju u nastupima, kako zajedno vježbaju i na kraju se zajedno raduju nagradama. Mislim da smo za prvu godinu napravili odličan posao i da smo ispričali Europi još jednu lijepu priču o našoj zemlji i gradu.

S velikim se žarom i zadovoljstvom bacamo na još teži i veći izazov. Želimo da Zagreb u budućnosti bude prepoznat i po jednom vrhunskom dječjem festivalu i dat ćemo sve od sebe da već sljedeće izdanje bude veliki iskorak na tom putu. Vjerujemo da ćemo u Hrvatsku dovesti još mnogo više natjecatelja iz cijelog svijeta. Na kraju, hvala svim našim partnerima i prijateljima, a vidimo se na Zagifestu 2019. godine” izjavila je Iva KUZMAN, direktorica Zagifesta, za koju nema mnogo odmora, jer pripreme za još veće i bolje drugo izdanje festivala počinju ubrzo.

A na samom su kraju, u hotelu Westin, partneru Zagifesta, svečano uručene i prve nagrade.

Stručni žiri odlučio je da su u kategoriji od sedam do devet godina prvo mjesto podijelile Mađarka Sophie RITTER, koja je pjevala pjesmu Pleši sad i naša Tia MIKIĆ s pjesmom Ja sam za Zagreb.

U kategoriji od 10 do 12 godina pobijedila je simpatična Slovenka Tjaša JAKUP s pjesmom Opusti se, a u kategoriji od 13 do 14 Nora EGRI s pjesmom Usamljeni brod.

Najcjenjeniju nagradu, Grand Prix kući odnijela je Mina BLAZHEV s pjesmom Ples kroz život. Makedonka već ima brojne pratitelje na društvenim mrežama, nagrada s festivala iz cijelog svijeta i koja je na samom pragu profesionalne glazbene karijere. Voditelj programa bio je Dalibor Petko, a mlade je glazbenike u zabavljao Endi,naša najpopularnija tinejdžerska zvijezda. [ Fotografije: Martina CVEK ]