Novi školski jelovnici
Gablec, marenda, užina… U školi i izvan nje. Kakogod taj međuobrok nazivali i gdjegod ga jeli, on mora biti ukusan, zdrav i kvalitetan. Inspirirani prijedlozima iz OŠ Trsat u Rijeci, donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati jelovnik školskih kuhinja.
● redoviti školski meni može se obogatiti različitim vrstama peciva (krumpirovo i sojino pecivo), namaza i jogurta, suhim voćem, žitnim pahuljicama i sl.
● osnovna jela s menija mogu se obogatiti brojnim privlačnim prilozima i dodatcima: sezamom, kukuruzom, krastavcima, rajčicama ili salatama.
● slatki dodatci pri kraju obroka mogu biti: energetska pločica sa žitaricama, keks od integralnih žitarica, kockica čokolade za kuhanje i sl.
Dva zlatna pravila
1. Treba jesti sve, ali prednost uvijek treba dati kvalitetnijoj i zdravijoj namirnici (ako je čokolada, onda crna čokolada, ako je sendvič onda je to sendvič od kukuruznoga, raženoga ili integralnog brašna i sl.)
2. Sjesti i jesti. Jesti u društvu uvijek je zanimljivije. Stoga treba steći naviku jesti u društvu, sjedeći za stolom, i pristojno se ponašati.
Prijedlog
Jela koja sami pripremimo osobito su ukusna. Stoga u svojim školama možete uvesti i praktični rad u školskoj kuhinji. Primjerice, u nazočnosti učiteljice i školske kuharice možete zajedno napraviti voćnu salatu ili pekmez od sezonskog voća.