Zanimljivosti
SŠ BRAĆA RADIĆ, KAŠTEL ŠTAFILIĆ
I ove godine u Portugalu
objavljeno: 8. svibnja 2018.

I ove su se školske godine, kao i prošle, učenici SŠ „Braća Radić” otisnuli na putovanje u Portugal. Cilj je i ove godine isti, gradić Montijo u neposrednoj blizini Lisabona, glavnoga grada Portugala. Radi se o projektu pod nazivom Dematra u programu Erasmus+ potpuno financiranom sredstvima Europske unije. Projekt je vrijedan 35 774 eura, a njegovo financiranje ostvareno je uspješnom prijavom kaštelanske škole na natječaju za ključnu aktivnost 1 – mobilnost učenika strukovnih škola.

Dok su prošle godine u ovom projektu sudjelovali učenici programa Veterinarski tehničar, ove se godine na mobilnost upućuju učenici koji pohađaju programe Agroturistički tehničar te Poljoprivredni tehničar opći. U Portugalu će 16 učenika u pratnji dviju profesorica stručnih predmeta boraviti 16 dana i odrađivati stručnu praksu na agroturističkim imanjima. Tijekom svog boravka upoznat će se s poljoprivrednim i turističkim te ugostiteljskim aspektima ove danas sve atraktivnije grane turizma. U slobodno vrijeme predviđeni su izleti u kojima će kaštelanski sudionici projekta posjetiti kulturno-povijesne znamenitosti.

Putovanju u Portugal prethodile su dvije međunarodne učeničke razmjene u trajanju od tjedan dana, jedna s gimnazijom Szent Laszlo iz Budimpešte (Mađarska), a druga s Liceo Linguistico e Scientifico iz talijanskoga grada Altamura. Treba spomenuti i da mala delegacija 4. i 5. svibnja sudjeluje na Sajmu poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo u ergeli Đakovo.

Iskustva učenika stečena ovim oblikom učenja dodana su vrijednost programima obrazovanja koji se provode u redovitoj nastavi i ostavit će sigurno neizbrisiv trag u životima učenika ove kaštelanske srednje škole. [ IZ DRUGIH IZVORA | kastela.hr ]