Savjeti stručnjaka
TRI RIJEČI KOJIMA BI UČITELJ TREBAO POČETI NASTAVNI SAT
„Zdravo, kako ste?”
objavljeno: 8. svibnja 2018.

Možda svijet gledam kroz ružičaste naočale, no čini mi se da prve riječi izgovorene nakon ulaska u učionicu nisu ništa manje važne od preostale 44 minuta predavanja.

Te su pozdravne riječi koje izgovara učitelj poput rukovanja s tridesetak mladih umova. Stisak ruke može biti jak ili letargičan, sugovornikova ruka može biti suha i topla, mokra i hladna. Pružena ruka može se brzo izmaknuti, ali može se i zadržati nekoliko sekundi. Prilikom prvog upoznavanja ili u svakodnevnoj komunikaciji, stisak ruke određuje ton cijelog razgovora. Pa zašto stisak ruke ima gotovo sveto značenje, a prve riječi izgovorene na nastavnom satu – ne?

Kritiziraš, a ne daješ prijedloge, rekli bi snobovi. Ali evo prijedloga. Prilikom ulaska u razred svoje učenike pozdravljam sljedećim riječima: „Zdravo, kako ide?” Previše jednostavno? Poznato? Možda. Ipak, da sam na mjestu učenika, ja bih rado čula takav pozdrav prije nego što uronim u 45-minutno predavanje o jednadžbama, električnim snopovima, molekulama ili atomima.

Kad prvi put upitate učenike kako su, najčešće ne znaju što odgovoriti. Govori li učiteljica o domaćoj zadaći? Ili je saznala da smo razbili posudu za cvijeće u susjednoj učionici? Nakon nekoliko sekundi, čuje se neka sarkastična šala ili poneki oprezan odgovor: „Dobro.” Odgovori su to koji ne znače apsolutno ništa. I to nije ništa čudno. Kad ste posljednji put i sami odgovorili na to pitanje?

U srednjoj smo školi imali učiteljicu koja je nastavu često počinjala riječima: „Kako ide?” Da budem iskrena, tad mi se to činilo kao glupost. Zašto nas to pita? Zašto se pravi da je zanimaju naša posla? Radije neka odmah prijeđe na stvar, mislila sam tad.

Pitanje je prvih mjeseci nailazilo na jednoglasnu tišinu, no kasnije smo se svi počeli „topiti”. Tada sam samu sebe uhvatila kako se, očekujući početak sata, pitam kako sam. Sad mogu dati odgovor koji će se čuti. Shvatila sam da i nakon sata mogu ostati i pitati učiteljicu bilo što i pritom računati na pomoć. Ta me učiteljica počela inspirirati, pa čak i predmet koji je predavala, iako su ga mnogi smatrali nevjerojatno dosadnim. Sad sam uvjerena da je sve to zbog jednostavnog pitanja s početka sata.

U posljednje vrijeme informativne emisije počinju vijestima o pucnjavama i nasilju u školama. U odgojno-obrazovnim ustanovama pokrenute su stoga preventivne mjere, pojačali su zaštitu i počeli dizati ograde. A da radije pokušamo jednostavnim pitanje: „Kako ste?” Sat za satom, polugodište za polugodištem, godinu za godinom. Želim čuti toliko iščekivani iskreni odgovor. Bit će pritom manje potrebe za čuvarima, detektorima metala i silnom kontrolom.

Jednom ćemo na pitanje „Kako ste?” sigurno čuti odgovor: „Znate, želio bih nešto podijeliti s vama.” Mi odrasli često zaboravljamo kako je divno kad se netko zanima za drugoga. Zašto onda ne biste pitali svoje učenike – kako su?

………………

NAPOMENA

  • Mel.fm – ruski portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm