Zanimljivosti
UZ DAN GRADA PULE
Informatičari i matematičari predstavili svoje radove
objavljeno: 8. svibnja 2018.

Svoje pobjedničke znanstvenoistraživačke radove predstavili su članovi Matematičkog društva Istre te Društva informatičara Pula.

Pohvalu na trudu uloženom u izradu ovako složenih radova u kojima na zanimljiv način prikazuju kako vide svoj grad uputila je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule, i Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
„Zahvaljujem predstavnicima škola, mentorima, a posebno našim učenicima što su nam i ove godine, povodom Dana grada Pule, poklonili ove prekrasne uratke. Na ovaj način svake godine imamo priliku vidjeti Pulu na drukčiji, poseban način, a to je dječjim očima. Vjerujem da ćemo u budućnosti napraviti veliku smotru svih vaših radova”, istaknula je Puh Belci.

Napredak u radu koji se iz godine u godinu nazire pohvalila je i pročelnica Krizmanić Marjanović. „Ugodno sam iznenađena vašim razvojem i rastom. Svake godine imate sve bolje i kvalitetnije projekte, što znači da ćete jednoga dana vaše znanje znati primijeniti u poslu kojim ćete se baviti”, kazala je Krizmanić Marjanović te još jednom zahvalila svima na iznimnom trudu u izradi radova, a koji su poseban poklon gradu.

Svrha je ovog natjecanja potaknuti mlade na kreativno promišljanje te primjenu matematike i informatike u svakodnevnom životu.
Nagrade i priznanja najuspješnijim informatičarima i matematičarima uručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pobjednica je 12. informatičkog natjecanja „Pula – moj grad” u kategoriji digitalni crtež Dora Vuković iz OŠ Tone Peruška, drugo mjesto pripalo je Demetri Cerović iz OŠ Giuseppina Martinuzzi, a treći je bio Marko Liverić iz OŠ Veli Vrh.

U kategoriji kratki film najbolje radove napravili su učenici Osnovne škole Vidikovac, i to redom Luka Ražem, Noa Pavlinović i Diego Križanac.

Za najoriginalniji animirani film i animaciju proglašen je uradak Dore Mitić iz OŠ Stoja. Drugo mjesto pripalo je Eni Frajković iz OŠ Šijana, a Karlo Kramar dobitnik je treće nagrade u toj kategoriji.

Ove je godine na natjecanje pristiglo 147 radova, i to 106 digitalnih crteža, 10 kratkih filmova i 31 animacija i animirani film. Kriteriji za ocjenjivanje bili su originalnost, cjelovitost, tehnička složenost i dojam. 

Kako Pulu vide matematičkim okom u svojim su radovima ispričali učenici OŠ Vidikovac, Veruda i Šijana, koji su svoje uratke predstavili nakon informatičara.

Projekt „Pula +” smotra je malih znanstvenoistraživačkih radova učenika pulskih osnovnih škola, čiji je smisao pokazati kako učenici vide svoj grad odnosno zavičaj matematičkim okom i srcem, kako primjenjuju i povezuju naučeno i kako otkrivaju svoj grad odnosno zavičaj kroz njegovu povijest, kulturu, umjetnost, arhitekturu, književnost i jezike. 

Timovi učenika predstavili su najbolje matematičke projekte.

Matematički rad „Becimat” OŠ Vidikovac predstavili su učenici Manuel Lenić, Ivor Savanović, Bojan Pašić, Samantha Zuban, Iva Rabar; „Istra regija maslinarstva – mali maslimatičari” predstavili su učenici OŠ Veruda, i to Luka Pahljini, Jelena Bojović, Adriana Pirović Vareško, Masimo Šegota, Larisa Putigna; „Prvi let”, rad učenika OŠ Šijana, predstavili su Lorna Milošević, Karlo Kramar, Nikolina Bižanović, Stjepan Vujica, Roko Kuzmanović, a rad „Uokolo pulskoga Kaštela” prikazali su Klara Floričić, Lucija Pejković, Sara Kutić, Marko Tešija i Luka Ražem, učenici OŠ Vidikovac. 

„Iznimno mi je drago što škole i Grad na ovakav način omogućuju da se pokaže rad i trud naše djece, što je dobar poticaj za daljnji rad”, naglasila je Puh Belci i za kraj još jednom zahvalila djeci, učiteljima i mentorima na postignućima i uspjesima kojima se tradicionalno pridonosi proslavi Dana grada Pule. [ IZ DRUGIH IZVORA | pula.hr  ]