Zanimljivosti
UČENICI EKONOMSKE I GLAZBENE ŠKOLE U POŽEGI
Međunarodni uspjeh požeških srednjoškolaca
objavljeno: 9. svibnja 2018.

Mentorica učenicima profesorica je njemačkoga jezika u Ekonomskoj školi Požega Martina Budimir.
Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa” već 65. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Svrha je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica” i kulturne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju psiholoških granica, a učenike potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja bio „Wertvoll seit 65 Jahren”. Na natjecanju je u ovoj školskoj godini sudjelovalo 4704 učenika iz 257 škola iz Njemačke i istočne Europe s ukupno 1415 radova.

  • Učenica Mirjam Marić na natjecanju je sudjelovala drugi put. Ove je godine odabrala temu „Street Art”. U prvom je dijelu rada u PowerPoint prezentaciji prikazala zanimljive primjere grafita u Slavonskome Brodu, Osijeku, Zagrebu i u svome mjestu.

Mirjam, naime, dolazi iz Velike, gdje se njeguje kultura ulične umjetnosti, a i mlada joj autorica pridonosi. Mirjam je napravila i zanimljivu turističku brošuru s glavnim podatcima i primjerima ulične umjetnosti u Hrvatskoj, osobito u gore navedenim mjestima. U brošuri je opisala i položaj ulične umjetnosti u Hrvatskoj i probleme s kojima se umjetnici susreću. Učenica je, osim toga, nacrtala skicu glavnoga dijela projekta, grafita koji je za potrebe natjecanja doista i napravila u svome dvorištu. U eseju je objasnila značenje svoga grafita. Ova je nadarena učenica ove godine već osvojila prvo mjesto na županijskome natjecanju iz njemačkoga jezika s vrlo visokim brojem bodova. U slobodno se vrijeme bavi crtanjem i slikanjem. Tako ni grafit koji je napravila za natjecanje nije njezin prvi grafit dosad.

  • Dominik Budimir ove se godine prvi put odlučio za glazbenu temu pod nazivom „Stille Nacht reloaded”. Božićna pjesma „Tiha noć, sveta noć” ove godine slavi 200. rođendan. Prvi se dio zadatka sastojao od kritičkog osvrta na pjesmu „Tiha noć”, na njezinu slavu i značenje za natjecatelja osobno, ali i na njezino značenje u Hrvatskoj. Glavni se dio zadatka sastojao od preoblikovanja glazbe i teksta.

Dominik je napisao novi tekst pjesme na njemačkome jeziku i otpjevao ga uz električnu gitaru, jer se pjesma originalno izvodila na gitari. Dominik je završio osnovnu glazbenu školu, smjer gitara, a sad je u srednjoj glazbenoj školi, smjer pjevač. No u najvažniji dio rada spada Dominikova obrada tj. varijanta pjesme u žanru EDM, čime se i inače bavi u slobodno vrijeme. Dodatno je napravio mobil s porukama pjesme, fotoprikaz dvije strane Božića te adventski kalendar s glavnim podatcima o ovome svjetski poznatome djelu.
Na natjecanju je sudjelovala i učenica 1. h razreda Marijana Jugović, koja je kao učenica OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva dospjela i na državno natjecanje iz njemačkog jezika prošle godine, a ove je godine na međunarodnome natjecanju u pisanju bajki na njemačkome jeziku osvojila visoko treće mjesto. Marijana se na natjecanju „Begegnung mit Osteuropa” odlučila za temu „Die Spur der Wölfe”, a u svome je radu povezala ideju Europe bez granica i ljudske slobode s posebnim osvrtom na grad Vukovar. Kao i na natjecanju u pisanju bajki, mentorica joj je bila profesorica Martina Budimir. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 034portal.hr  ]