Zanimljivosti
OŠ MATIJE GUPCA, GORNJA STUBICA
Učenici u Vukovaru
objavljeno: 9. svibnja 2018.

Djeca su prvo posjetila i razgledala Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., gdje su upoznati s događajima za vrijeme razaranja i okupacije Vukovara te sudbinom odvedenih i mučki ubijenih ranjenika iz bolnice.

Nakon bolnice obišli su i zapalili lampion kod križa na ušću Vuke u Dunav, gdje ih je dočekao Siniša Podhraški, dopredsjednik UDVDR-a iz Jarmine, ratni pripadnik 5. gardijske brigade – tenkist.

Tu je bio i obilazak Ovčare i hangara na Ovčari, gdje su, nakon pada Vukovara, pripadnici JNA i paravojnih srpskih snaga zvjerski mučili i pobili ranjenike iz bolnice.

Na povratku su razgledali Memorijalno groblje uz stručnog vodiča koji je djeci i članovima UBDR-a „Sveti Juraj” ispričao povijest i nastanak Memorijalnoga groblja. Djeca su zapalila lampione kod križa te na grobu Blage Zadre, legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja.

Obišli su i vodotoranj, simbol razaranja Vukovara, koji se nalazi na ulazu u naselje Mitnicu i upravo se obnavlja, te na kraju Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje ih je dočekao Stanko Zadro, brat pokojnog Blage Zadre, te ispričao o ulozi obitelji Zadro u obrani Vukovara, svojem zarobljavanju i boravku u logorima u Srbiji.
Edukacijski izlet jako je dojmio djecu koja su od izravnih sudionika Domovinskog rata čula o strahotama i razaranjima Vukovara. [ IZ DRUGIH IZVORA | gornjastubica.hr  ]