Zanimljivosti
OŠ OREHOVICA
Europski tjedan finale EU kviza doveo u Orehovicu
objavljeno: 10. svibnja 2018.

Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu zaredom te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi put učile pripremajući se za ovaj kviz znanja. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivno znanje o Europi – opet najbolja I. osnovna škola Čakovec!

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga, kvalifikacije koje su održane 25. travnja, a u kojima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo šest najboljih timova. „Izrazito sam ponosna i sretna što je Osnovna škola Orehovica domaćin ovoga kviza u kojem sudjeluju najbolji od najboljih kvizaša. Vaše zavidno znanje dovelo vas je do ove finalne stepenice, a sad je na vama da pokažete zašto se upravo vi zaslužili ovo mjesto u finalu. Želim vam svima mnogo sreće i uspjeha”, rekla je u uvodu Tanja Oreški, predsjednica aktiva predmetne nastave, ispred domaćina OŠ Orehovica.

Svaku školu predstavljao je jedan tim sa po tri člana i jednim zamjenskim članom. Sve su ekipe pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije, a u finalu su se našli najbolji, kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Mursko Središće, OŠ „Petar Zrinski” iz Šenkovca, OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca i I. osnovna škola Čakovec. Nakon četiri kategorije pitanja, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom su kraju slavili učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice. 

U ime Međimurske županije okupljenima se obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja je ovogodišnji kviz i službeno otvorila. „Sretna sam i ponosna što je svih šest škola došlo do ove finalne razine natjecanja, što samo govori u prilog tome da ste ozbiljno shvatili tematiku te se iznimno dobro pripremili uz pomoć svojih mentora koji su vas znali motivirati na usvajanje novih znanja. Kao i vi, i djeca u drugim zemljama Europske unije uče o ostalim članicama pa tako i o Hrvatskoj, svim segmentima koji nas čine posebnima i drukčijima, a osobito o našem sustavu obrazovanja kao vama trenutačno najvažnijem. Zajedničkom suradnjom među članicama implementiramo dobre primjere u svoj sustav isto kao što i druge zemlje ugrađuju ono što se u Hrvatskoj dokazalo kao bolje i kvalitetnije. Ovaj kviz znanja također je stepenica u vašem osobnom razvoju, ali i spoznaja koje su prednosti i pozitivni učinci članstva u Europskoj uniji”, zaključila je Herman i službeno otvorila ovogodišnje finale EU kviza za osnovne škole.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949. – Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950. – dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja, što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja odnosno volje i truda ravnatelja, mentora, a posebno učenika da nauče nešto novo i pokažu svoje znanje o Europskoj uniji. Program kviza vodila je Aleksanda Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši OŠ Orehovica te učenici polaznici skupina „Deutschko” i „English korner”, uz glazbenu pratnju Eni Bratuše i Gabrijele Kodbe. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]