Zanimljivosti
GIMNAZIJA POŽEGA
Gimnazija u Požegi obilježava svoj dan
objavljeno: 11. svibnja 2018.

Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije, a Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Gimnazija u Požegi diči se nekoliko stoljeća dugom poviješću kao jedna od najstarijih prosvjetnih ustanova u Hrvatskoj. Osnovali su je isusovci 1699. godine. U razdoblju od 1761. do 1776. djelovala je pod nazivom „Academia Posegana”, i to s dva fakulteta, filozofskim i teološkim. Požeška Gimnazija za svoj je višestoljetni uspješan odgojno-obrazovni rad dobila mnoge nagrade, kao i brojna priznanja za uspjehe i doprinose humanitarnim, karitativnim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim i ostalim društvenim aktivnostima.

Prigodnim je riječima Dan Gimnazije nazočnima čestitao i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

– Požega se uvijek ponosila postignućima svoje Gimnazije, a ponajviše njezinim vrijednim djelatnicima koji su obrazovali brojne generacije. Svim učenicima želim puno uspjeha na kraju školske godine, pogotovo maturantima, kojima želim da upišu željene fakultete, uspješno ih završe, a potom se vrate kako bi oplemenili našu sredinu, kao što su to učinili mnogi prije njih – poručio je zamjenik Troha. [ IZ DRUGIH IZVORA | pozega.hr ]