Savjeti stručnjaka
PET KORISNIH SAVJETA
Kako preživjeti sezonu ispita
objavljeno: 18. svibnja 2018.

Svojim savjetima želim pomoći učiteljima i učenicima kako da uspješno prebrode sezonu ispita.

1)  ZAVRŠNA PRIPREMA

Zapamtite da ste samo vi stručnjak i da nemate neograničenu količinu vremena za poučavanje. Stoga naglasak stavite na „najteže” gradivo, ono koje učenici najteže usvajaju i pamte. Sad je vrijeme za ponavljanje tih tema, a važno je pronaći načina kako ga prenijeti učenicima da ga što lakše zapamte.

Koristite se podatcima koje ste skupili tijekom godine ili upitajte iskusnije učitelje s kojim se temama učenici inače najviše muče i na koji način provesti satove ponavljanja. Primjerice, jedan je moj kolega predložio metodu „brzi spoj”, u kojem je učenik stručnjak koji objašnjava gradivo.

2) VJERUJTE SVOJIM UČENICIMA

Lakše je reći nego učiniti, ali činjenica je da će učenici pisati ispit i oni će se za njega pripremati kod kuće. Jedna je od najtežih stvari pustiti ih da preuzmu odgovornost za vlastite rezultate, pa tako i budućnost. Kad ih otpratite do dvorane za ispite, vaš je posao završen, sve ovisi o njima. Neki će postići bolji uspjeh od očekivanoga, neki neće.

Vaše će im povjerenje također dati samopouzdanje, moraju znati da ste potpuno uvjereni da su oni sposobni prebroditi izazovna razdoblja u svom životu.

3) DOSTUPNOST

Iako su pokrenute mnoge rasprave o ponavljanju izvan nastave, mislim da je mnogo važnije biti prisutan i dostupan svojim učenicima za vrijeme nastave i tijekom školske godine. Ako ste izgradili jake i pozitivne odnose s njima, oni će vas smatrati izvorom snage u teškim vremenima. Budite tu za njih, razgovarajte s njima o strahu, dajte im podršku kad počnu paničariti, ohrabrite ih da nastave s radom i kad je najteže.

4) OPUSTITE SE

Nakon što su ispiti završili, a vi ste i posljednjeg učenika pitali kako je prošlo, pokušali ste procijeniti koliko bi bodova mogli skupiti, koja su pitanja bila teža, razgovarali ste s kolegama i donijeli zaključak o konačnim rezultatima.

To je trenutak kad se konačno trebate opustiti. Osjetit ćete val euforije i olakšanja, jer je vaš posao završen. Iskoristite taj trenutak. Razmislite o tome koliko je fizičke i psihičke energije sezona ispita „iscijedila” iz vas. Čestitajte sebi što ste preživjeli. Počastite se, zaslužili ste!

5) OSVRNITE SE

Razmišljanje o učinjenome je ključno. Upitajte se: kako sljedeća godina može biti bolja? Razmislite o svom poučavanju te o tome kako biste ga mogli prilagoditi učenicima da bolje svladaju gradivo.

U mom je fokusu pomoći učenicima da učinkovitije ponavljaju. Stoga sam istraživala tehnike poput dvostrukoga kodiranja, preklapanja i vježbi za usvajanje gradiva.

I dok razmišljate o mogućim poboljšanjima, važno je sjetiti se proslaviti uspjeh! Proveli ste učenike kroz ciklus učenja, omogućili ste im priliku za napredak i pružili im podršku u jednom od najtežih razdoblja u životu. Napravite stanku i dobro se odmorite, jer iza ugla je još jedna skupina koja čeka na vas i kojoj ste jednako potrebni.

………………

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica stvorena kao projekt alternativnog programa obrazovanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP) razvijenog u Teksasu, koji pruža priliku profesionalcima iz različitih područja da postanu učitelji alternativnim putem.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk