Jučer-danas-sutra
SVAKE JE GODINE POUČAVANJE SVE TEŽE
Kako zaista voljeti učiteljski posao
objavljeno: 14. svibnja 2018.

Razina stresa je viša nego ikad prije. Učenici su zahtjevniji i manje motivirani. Nedolično ponašanje je u porastu. Sve je teže pronaći užitak u poučavanju ili vrijeme za kvalitetan odmor. A ipak, postoji manji dio učitelja koji su otkrili kako uzvratiti. Oni su shvatili kako se riješiti svih pritisaka i frustracija te kako uživati u poučavanju.

Oni su shvatili kako: upola smanjiti vrijeme za planiranje, riješiti se neprimjerenog  ponašanja u svojim učionicama, motivirati učenike na učenje.

Oni su otkrili kako da zaista vole učiteljski posao (umjesto da samo pokušavaju sebe uvjeriti da ga vole).

Proteklih devet mjeseci zaokupilo me pisanje knjige koja govori o tome kako svatko može stvoriti iskustvo poučavanja u kojem doista uživa.

Ova je knjiga kulminacija dugogodišnje potrage za najučinkovitijim i najuspješnijim pristupom u poučavanju koji postoji – i to ne samo u učionici, već za nečime što funkcionira od trenutka dolaska na posao pa sve do odlaska kući.

Knjiga se temelji na vlastitoj praksi i na iskustvu mnogih učitelja koje sam osposobljavao i mentorirao tijekom godina. U knjizi se također pozivam na najnovija istraživanja u području učenja, sreće, motivacije, uspješnosti i produktivnosti, kao i na lekcije stručnjaka iz svijeta glazbe, sporta, modne industrije, medicine, poslovnog svijeta te čak i komedije.

Uzeo sam odlike, kvalitete i prakse najsretnijih i najučinkovitijih učitelja na svijetu i sažeo ih u 11 navika koje svaki učitelj može primijeniti i pritom doživjeti dramatične rezultate.

Svatko može usvojiti ovih 11 navika koje bi trebale pojednostaviti rad u učionici i smanjiti razinu stresa. Svrha je ove knjige da zavolite svoj posao.

Knjiga se zove „Navike sretnih učitelja”  i otkriva tajnu uspješnog poučavanja u 21. stoljeću – bez obzira na dob učenika, predmetno područje ili školu u kojoj radite.

Nikad prije nisam ovako naporno radio na nekom projektu.

Pokušao sam pisati tako da ne trošim ni trenutak vašeg vremena već da vam prenesem ovih 11 navika na pristupačan i zabavan način.

Za mene je bilo važno ne samo ispričati vam o određenoj učinkovitoj metodi ili strategiji, već da vam točno pokažem zašto je učinkovita i kako je možete primijeniti u svojoj učionici.

Nadam se da će vam i priče, anegdote i rezultati istraživanja koje sam uključio u knjigu također biti zanimljivi.

Moja je želja da vam ono što ćete naučiti iz knjige donese jednako onoliko užitka i zadovoljstva koliko je donijelo meni i mnogim učiteljima s kojima sam podijelio ove navike.

……………………

NAPOMENA

  • Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko popularnih knjiga. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju razredom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com