Zanimljivosti
OŠ BRAĆA RADIĆ, KOPRIVNICA
Koprivničani istraživali ljepote Kalnika i Križevaca
objavljeno: 14. svibnja 2018.

Odlučili su bolje upoznati prigorski kraj te istražiti tajne ljepote Kalnika i Križevaca.

Prva postaja suncem okupane terenske nastave bio je kalnički kraj. Učenici su posjetili OŠ Kalnik, gdje su saznali nešto više o samoj školi, čiji je ukupan broj učenika jednak broju koprivničkih petaša. Ljubazno ih je ugostio kalnički načelnik Mladen Kešer, koji je bio vodič u ovom dijelu terenske nastave.

Detaljno su proučili glavnu atrakciju uz samu školu – Biblijski vrt mira. Riječ je o instalaciji od 33 kipa izrađena od hrastova drva koji prikazuju likove iz Starog i Novog zavjeta. Saznali su tko su bili autori kipova te kojom su prigodom i kad oni nastali, a učenici su nakon toga uživali u zajedničkoj igri u predivnoj prirodi parka i škole.

Put je učenike odveo i do crkve sv. Brcka s freskama iz 14. i 16. stoljeća, gdje je Mladen Kešer zainteresiranim učenicima ispričao kratku i zanimljivu priču o povijesti same crkve, kao i zanimljive anegdote iz života svetca po kojem crkva nosi ime.

Kalnička avantura završena je na najzanimljivijem dijelu – na utvrdi Stari grad Kalnik. Prisutne je oduševila monumentalnost ovoga zdanja s predivnim pogledom na raskošnu prirodu koje bi moglo ispričati brojne zanimljive i neobične legende te su mnogi iskoristili priliku za izradu odličnih fotografija. Ostali su ugodno iznenađeni mogućnostima istraživanja ovoga prigorskog bisera.

U drugom su dijelu terenske nastave koprivnički petaši posjetili grad sv. Marka Križevčanina, Križevce. Nakon kraćeg razgledavanja jezgre grada posjetili su Grkokatoličku katedralu Presvetog trojstva, gdje je za učenike organizirano prigodno predavanje o povijesti i važnosti crkve. Nakon toga su posjetili i crkvu sv. Križa u kojoj su učenici mogli saznati nešto više o povijesnom Krvavom saboru križevačkom 1397. na koji je kralj Žigmund Luksemburški na prijevaru doveo svoje neistomišljenike i ubio ih. Tu je povijesnu zgodu na zidovima ove najstarije križevačke crkve ovjekovječio poznati hrvatski slikar Oton Iveković.
Bogat dan završio je istraživanjem centra Križevaca te su se učenici puni pozitivnih dojmova vratili u Koprivnicu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | prigorski.hr  ]