Iz školskog svijeta
DRAGA DJECO I MLADI! SUDJELUJTE!
Reciklasičari za ljepšu našu !
objavljeno: 15. svibnja 2018.

… koji se organizira u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.¨

Ove godine Fond ima poseban zadatak za vas!

Riječ je o izradi glazbenih instrumenata od različitih vrsta otpada: papira, stakla, metala, plastike i ostalog.

✿ Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom.

✿ Ovim natječajem želimo vas potaknuti da kroz kreativno izražavanje i otkrijete mogućnosti osobnog doprinosa u sprječavanju nepotrebnog stvaranja otpada i otkrijete vrijednosti koje skrivaju stvari namijenjene za otpad. Želja nam je potaknuti vas da zemlju u kojoj živite učinite još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život.

✿ Stvarajmo glazbu, a ne otpad!

Natječaj traje od 23. travnja 2018. do 28. svibnja2018.

Proglašenje pobjednika natječaja objavit će se na Dan zaštite okoliša 5. lipnja 2018. na mrežnim stranicama natječaja reciklasicari.zaljepsunasu.hr

✿ ✿ ✿ ✿ ✿ 

PRIJAVITE SVOJ RAD

ovdje

✿ ✿ ✿ ✿ ✿  

■   NIŽI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE

Nastavnici i djeca trebaju osmisliti i izraditi glazbene instrumente koristeći različite vrste otpada (u obzir dolaze sve skupine instrumenata: udaraljke, puhački, žičani instrumenti). Glazbeni instrumenti su djeci jako zanimljivi. Osim što se razlikuju po izgledu, stvaraju i različite zvukove, a koje dijete ne voli stvarati glazbu! Glazbeni instrumenti izrađuju se od otpadne ambalaže i različitih vrsta otpada, čime je stavljen naglasak na gospodarenje otpadom i očuvanje okoliša. Kroz zabavu djeca uče o važnosti zbrinjavanja i recikliranja otpada, a istovremeno stvaraju glazbu. Djeca na svojim izrađenim instrumentima trebaju izvesti glazbeni nastup sa ili bez vokalne izvedbe, prema vlastitom izboru. Stvarajmo glazbu, a ne otpad!

■  PREUZMITE ZADATAK > NIŽI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE  ■ 

■  VIŠI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE

Nastavnici i djeca viših razreda trebaju osmisliti i izraditi glazbene instrumente koristeći različite vrste otpada (u obzir dolaze sve skupine instrumenata: udaraljke, puhački, žičani instrumenti). Korištenjem starih ili odbačenih predmeta te njihovom prenamjenom smanjujemo stvaranje otpada. Na taj način stare predmete i ambalažu koji bi postali otpad – duže zadržavamo u funkciji. Djeca na svojim izrađenim glazbenim instrumentima trebaju izvesti skladbu prema vlastitom izboru sa ili bez vokalne izvedbe. Stvarajmo glazbu, a ne otpad!

■  PREUZMITE ZADATAK   > VIŠI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE  ■

■ SREDNJE ŠKOLE

Srednjoškolci uz pomoć svojih profesora, imaju zadatak izraditi glazbene instrumente po metodi ponovne uporabe (eng. upcycled musical instruments). Instrumenti trebaju biti što vjernije izvedbe klasičnih instrumenata – gudačkih, puhačkih i udaraljki, tako da mogu formirati manji orkestar ili glazbeni sastav. Uz pomoć profesora glazbene kulture mladi u ovoj natjecateljskoj skupini trebaju odabrati nešto složeniju skladbu (klasične ili suvremene glazbe). Ovakvim kreativnim izražavanjem podiže se svijest o mogućnostima koje u sebi kriju stari ili odbačeni predmeti. Mladi na svojim izrađenim glazbenim instrumentima trebaju izvesti skladbu prema vlastitom izboru sa ili bez vokalne izvedbe. Stvarajmo glazbu, a ne otpad!

■  PREUZMITE ZADATAK > SREDNJE ŠKOLE ■