Zanimljivosti
OŠ TURANJ
Oduševljeni sadnjom lavande
objavljeno: 15. svibnja 2018.

Učenici su tijekom proteklih mjeseci na nastavi i izvannastavnim aktivnostima učili o lavandi, izrađivali plakate, prezentacije i sudjelovali na različitim tematskim radionicama. Zemljište se pripremalo za sadnju koju su s nestrpljenjem čekali. Kako bi projekt bio što uspješniji, provode ga u suradnji s OPG-om Poturica, čiji je vlasnik Robert Poturica i donirao sadnice lavande. Uz pomoć svojih učiteljica Vlatke Fink Radaković, Darinke Ivković Ciganović, Vesne Latković i Ljiljane Mikšić učenici su obavili sve predradnje.

– Suradnja već dulje traje i drago mi je što smo uspjeli ostvariti ovaj projekt. Lavandu smo zasadili kod škole u Tušiloviću i Vukmanićkom Cerovcu, ali kao ukrasni dio, a na Turnju su učenici prošle godinu pripremili veću površinu zemlje na kojoj je zasađeno 175 sadnica lavande. Učenicima i učiteljima sad slijedi održavanje, čišćenje nasada od trave, korova i zalijevanje, a za žetvu moraju pričekati iduću godinu. Također, ove će godine trebati napraviti još jedno šišanje da se sadnica formira. Učenici su odlično reagirali, bili su potpuno predani poslu i svi su sudjelovali u svim radovima – objasnio je Robert Poturica. 

Plodovi se planiraju koristiti za izradu raznih pripravaka koje će učenici prodavati. Namjera je od zarađenog novca financirati terensku nastavu i izlete za učenike slabijega imovinskog statusa. [ IZ DRUGIH MEDIJA | xn--karlovaki-rfb.hr  ]