Jučer-danas-sutra
IZABRANI NAJBOLJI HRVATSKI MLADI GOVORNICI
Troje učenika putuje na Europsko debatno natjecanje u Beč
objavljeno: 15. svibnja 2018.

… u pametnim gradovima budućnosti: s plastikom i petrokemijom ili bez nje”, u organizaciji Europskog udruženja petrokemijske industrije (EPCA) i PlasticsEurope.

Nakon nekoliko uzbudljivih krugova i vrhunskih argumenata, između 60 prijavljenih učenika iz 12 škola odabrano je troje najboljih.

Svoje će vještine u finalu Europskoga debatnoga natjecanja mladih 8. listopada u Beču pokazati:

Leon ZRNIĆ iz XV. gimnazije, Zagreb

Atanas PETKOVIĆ iz X. gimnazije, Zagreb

Ema MILKOVIĆ iz V. gimnazije, Zagreb

„Uz mnogo informacija kojima smo okruženi, katkad zaboravimo sagledati sve strane jednadžbe kako treba. No pozitivne i negativne strane tehnološkog razvoja neizbježan su dio promišljanja o budućnosti, posebice kod mladih kao našega najvažnijega resursa. Debatom najbolji mladi umovi stečena znanja podvrgavaju kritičkoj procjeni i razvijaju se u informirane, samopouzdane osobe otvorene za raspravu o najvažnijim društvenim pitanjima”, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT HGK Gordana PEHNEC-PAVLOVIĆ, dodavši da HGK podupiranjem natjecanja daje potporu budućim nositeljima hrvatskoga gospodarstva.

„Ovo je natjecanje jedinstvena prilika da učenici dodatno istraže veze između razvoja našega društva, znanosti i petrokemijske industrije. U okolini koja se brzo mijenja i koja katkad stvara podjele, ovo debatno natjecanje mladima pruža priliku za interakciju bez obzira na spol, nacionalnost i kulturu. U konačnici, za nas kao industriju, EYDC je izvrsna inicijativa za povezivanje s novom generacijom kako bismo poslušali njihova razmišljanja i saznali više o njihovoj viziji budućnosti. U nekoliko riječi, to je način za povezivanje, slušanje, učenje i suradnju – za mlade i industriju”, rekla je direktorica EPCA-e Caroline CIUCIU.

„Jako nam je drago što smo u Hrvatskoj radi još jednog izdanja natjecanja. Iznimno sam impresioniran značajnim uvidom i kvalitetnim argumentima koje su pokazali mladi sudionici natjecanja, od kojih se može mnogo naučiti”, rekao je Michael HERMANN iz PlasticsEurope.  

Nacionalna finala održavaju se u devet zemalja: u Belgiji ili Nizozemskoj za zajedničko finale Beneluksa, te u Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U svakome sudjeluje oko 50 učenika između 16 i 19 godina, dok će u europskom finalu tridesetak nacionalnih pobjednika predstaviti svoje zemlje. Finale EU održava u sklopu 52. godišnje skupštine EPCA-a, koja se održava od 7. do 10. listopada.