Zanimljivosti
ŠEST ZADARSKIH ŠKOLA U AKCIJI
Učenici proveli Zadrane Stazom glagoljaša
objavljeno: 15. svibnja 2018.

… prolaznicima predstavljaju svoju stazu u središtu Zadra, postavljajući  štandove od Trga pet bunara i crkve sv. Šime, preko Narodnog trga, Kalelarge pa sve  do Katedrale sv. Stošije. Staza glagoljaša 2018. održana je pod sloganom „Iz učionice na ulicu“.

Organizator manifestacije je Udruga glagoljaša Zadar, a pokrovitelji su bili Grad Zadar i Zadarska županija. Sudjelovalo je šest škola: OŠ Zadarski otoci  Zadar, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Jurja Barakovića  Ražanac, OŠ Braće Radić Pridraga, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Šimuna Kožičića Benje- PŠ Diklo, Zadar.
Učenici su sa svojim učiteljima, svim zainteresiranima, pokazali svoje znanje o glagoljici, a predstavljeni su i predmeti s motivima glagoljice koje su izradili. Bilo je tu: magneta, šalica, lončanica s kaktusima, slika, privjesaka, ogledala, zastavica, suvenira i majica ukrašenih glagoljicom. 

Mnogi su građani pokazivali izniman interes te su se zaustavljali i raspitivali o glagoljici. Učenici su oduševljeno pozdravili našeg dragog i svima poznatog  književnika, akademika Luku Paljetka, koji se taj dan zatekao u Zadru.

 Svrha jeovog  projekta je promicanje i uporaba glagoljice u osnovnim školama, kako bi djeca već od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već cijeniti i voljeti kulturnu baštinu svoga naroda. 

……………

Ana Zekanović