Savjeti stručnjaka
KAD BI SVI KAO ONI…
Što ravnatelji znaju o odličnim učiteljima
objavljeno: 17. svibnja 2018.

Odlični učitelji razumiju da je stvaranje odgovarajućega razrednog okruženja preduvjet za uspješno poučavanje.

Kad nastavni sat ne ide po planu, odlični učitelji ne traže razlog među učenicima. Oni ga traže u ogledalu.

Odlični učitelji na sat uvijek dolaze spremni za poučavanje, ali su svjesni činjenice da ne dolaze i svi učenici spremni za učenje.

Odlični učitelji razumiju moć ljudskih odnosa, stoga su usredotočeni na izgradnju dobrih odnosa sa svojim učenicima. Odlučni su u namjeri da izgrade dobre odnose čak i s problematičnim učenicima.

Odlični učitelji razumiju „zlatno pravilo” koje vrijedi za učitelje: poučavaj svako dijete onako kako bi želio da netko drugi poučava tvoje dijete.

Odlični učitelji ne žele voditi bitke sa svojim učenicima. Oni razumiju da u takvoj bitci nitko ne pobjeđuje.

Odlični učitelji definiraju svoj uspjeh kroz uspjeh svojih učenika. Oni razumiju da poenta nije u poučavanju već u učenju.

Odlične učitelje ne definiraju njihovi nastavni planovi, već njihova strast.

Odlični učitelji nikad nisu žrtve učenika koji namjerno zabušavaju i ne ispunjavaju svoje obveze. Takvim učenicima ne dopuštaju da se izvuku i da ne obave svoj posao.

Odličnim učiteljima misao vodilja nije predmet koji predaju već lica djece ispred njih.

Odlični učitelji rade ovaj posao zbog djece, a ne zbog nastavnih planova, pravila ili velike plaće. Na kraju, sve se svodi na djecu.

Djeca napuštaju njihove učionice s boljim mišljenjem o sebi, zbog toga što odlični učitelji razumiju da se poučavanje ne svodi samo na prenošenje činjenica.

Odlični učitelji katkad mogu zanemariti loše ponašanje. Oni shvaćaju da se u životima učenika događa i nešto osim škole.

Odlični učitelji nisu slučajno postali odlični. Oni su takvi zato što su donijeli odluku da nije dovoljno da budu „samo” dobri.

Svi učitelji imaju loše dane. Odlični učitelji uvijek slijede svoju viziju i ne dopuštaju da njihovi osobni problemi utječu na pozitivnu energiju u učionici.

Odlični učitelji uvijek nastoje unaprijediti svoj nastavni sat. Od sebe zahtijevaju istu razinu izvrsnosti koju traže i od svojih učenika.

  • Naš je svijet bolje mjesto zbog strasti i predanosti odličnih učitelja širom svijeta. Oni me svakodnevno inspiriraju.

…………………….

NAPOMENA

  • Danny Steele je ravnatelj koji na svom blogu piše o ljubavi prema učenicima, učiteljima, školskoj kulturi, vodstvu i javnom obrazovanju.
  • Izvor: steelethoughts.com