Savjeti stručnjaka
SEDAM SAVJETA ZA UČITELJE
Kako si olakšati život u razredu
objavljeno: 22. svibnja 2018.

Evo sedam savjeta koji učitelju mogu spasiti život.

1) Svi vole naljepnice

Ne postoji dobna granica za korištenje naljepnica u obliku zlatne zvijezde. Ne postoji dijete koje neće biti sretno kad vidi zlatnu zvijezdu pored svog imena. Možete upotrijebiti i tri vrste naljepnica – zlatnu za odličan uspjeh, srebrnu za vrlo dobar i brončanu za dobar. Možete davati ili oduzimati naljepnice za dobro ili loše ponašanje. Na taj će način vaši učenici paziti kako se ponašaju, jer svatko želi zlatnu zvijezdu, zar ne?

2) Podmićujte bez grižnje savjesti

Nema sumnje – želite li navesti djecu da rade ili uče, morate ih „motivirati”, dakle podmititi – bilo da je to oslobađanje od pisanja domaće zadaće, slobodno vrijeme na kraju dana, dvije zlatne zvijezde itd. Ne zaboravimo također da nema veće motivacije od nagrade za obavljen posao. Stoga, neka vas ne peče savjest kad podmićujete učenike.

3) Društvene igre u školi

Katkad učenike morate prepustiti samima sebi, jer imate drugih neodgodivih obveza. Međutim, ideja da to učinite brine vas jer znate koliko su nestašni. Ipak, ne bojte se dok su tu društvene igre. Predložite školi da kupi društvene igre i čuva ih kako bi se djeca u ovakvim slučajevima, kad su bez učiteljskog nadzora, mogla zajedno igrati i zabaviti se dok čekaju učitelja da se vrati.

4) Snimite svoja predavanja

Vaše je vrijeme da obradite cjelokupno gradivo u školskoj godini ograničeno. No, jasno vam je da bi ponekim učenicima dobro došle dodatne instrukcije. Tome možete doskočiti tako što ćete snimiti svoja predavanja i naknadno ih dati učenicima kojima je to potrebno. Na taj način nećete samo ponuditi dodatne instrukcije, već ćete poštedjeti ostatak razreda kojem to nije potrebno da ponavljaju gradivo koje su već svladali.

5) Uposlite učenika kao pomoćnika

Morate provjeravati domaću zadaću, dijeliti zadatke, nadzirati razred, i sve to sami? Nema problema. Zamolite učenike za pomoć. Mnogi će biti sretni sa zadatcima poput ovih, jer razbijaju monotoniju. Ubrzo će početi sami pomagati i prije nego što ih stignete zamoliti.

6) Olakšajte si ispravljanje domaće zadaće

Detaljno pregledavanje domaće zadaće može biti vrlo zamorno, jer vam „krade” vrijeme koje nemate. Umjesto da kući nosite hrpu bilježnica koje treba pregledati, ispravite domaću zadaću tako što ćete provjeriti je li dovršena ili nije.

7) Koristite se tehnologijom

Neka vam tehnologija bude prijatelj, a ne neprijatelj. Možete koristiti mreže Brainly  ili Edmodo, obje su dostupne besplatno, a na njih možete postavljati zadatke, domaće zadaće, testove itd. Roditelji i učenici mogu se također koristiti ovim stranicama. Na sličan se način možete služiti stranicama poput Khan Academy ili TeacherTube za dijeljenje videozapisa akademskog sadržaja s vašim učenicima.

  • Na koji si način vi olakšavate poučavanje?  

………………

NAPOMENA

  • The Teacher Digest – indijski magazin namijenjen isključivo učiteljima.
  • Izvor: theteacherdigest.com