Školstvo u medijima
PET ZNAKOVA DA STE IZGUBILI KONTROLU NAD SVOJIM RAZREDOM [ALI NE SHVAĆATE TO]
Nekad treba reći dosta i krenuti ispočetka
objavljeno: 17. svibnja 2018.

… i s poteškoćama koje upravljanje razredom zadaje učiteljima. Ipak, postoji jedna stvar koja me još uvijek može zaprepastiti. Govorim o svim onim učiteljima koji su izgubili kontrolu nad svojim razredom, ali svejedno guraju naprijed. Oni i dalje daju sve od sebe da učenicima prenesu lekciju unatoč kaosu, nepažnji i svakodnevnim preprekama koje im stoje na putu.

To me navelo da se zapitam:

Zašto ti učitelji jednostavno ne krenu ispočetka?

Zašto ponovno ne postave – ili to učine prvi put – očekivanja o ponašanju u učionici koja štite učenje i pružaju im mogućnost da neometano poučavaju?

Zašto ne usvoje plan učinkovitog upravljanja učionicom i drže se tog plana?

Nakon rada s brojnim učiteljima u proteklih nekoliko godina i postavljanja ovih istih pitanja, sad znam odgovor: zbog toga što ne shvaćaju da su izgubili kontrolu!

Oni su se toliko naviknuli na metež u učionici i na ozračje nezainteresiranosti i nepoštovanja da to više uopće i ne primjećuju.

S vremenom su prihvatili da je to dio ovog posla.

Međutim, to nije istina ili barem ne mora biti. Zato sastavio sam popis od pet najčešćih znakova koji pokazuju da ste izgubili kontrolu nad svojim razredom i da morate krenuti ispočetka, upravo sad.

 1. POKUŠAVATE NADGLASATI SVOJE UČENIKE.

Ako smatrate da nemate drugog izbora nego poučavati u isto vrijeme dok vaši učenici pričaju (zbog vremena i truda koje morate uložiti da ih utišate), tad imate vrlo malo utjecaja na njihovo ponašanje.

Međutim, to ostavlja negativan utjecaj na svako područje učenja. Štoviše, ako nastavite s ovom praksom, zapravo potičete takvo nedolično ponašanje.

 2. STALNO MORATE PONAVLJATI I PODSJEĆATI UČENIKE NA ONO ŠTO STE VEĆ REKLI.

Ako stalno morate ponavljati većinu onoga što kažete te iznova podsjećati učenike na iste stvari, to znači da ste ih uspješno uvježbali da vas isključe. Time ste im zapravo jasno i glasno dali do znanja da ne mislite ono što kažete, što uvijek vodi do nedoličnog ponašanja i neposlušnosti.

 3. IMATE LOŠ ODNOS SA SVOJIM UČENICIMA.

Ako se vaši učenici svađaju s vama, ako se žale na vaša pravila i vaše poučavanje, to je definitivan dokaz da nisu zadovoljni vama ni načinom na koji vodite razred. Na taj vam način daju do znanja da su vaše metode nepoštene, neosnovane, proturječne i previše osobne.

 4. RADITE NAPORNIJE OD SVOJIH UČENIKA.

Ako trčite učionicom dok vaši učenici bezbrižno uživaju, to znači da je pravilna ravnoteža odgovornosti u vašoj učionici potpuno poremećena. U dobro vođenim učionicama, u kojima se učenici dolično ponašaju, učitelj se usredotoči na prenošenje znanja, dok je teret slušanja i učenja potpuno na učenicima.

 5. MUČITE SE S PRIDOBIVANJEM NJIHOVE PAŽNJE.

Ako od učenika zatražite tišinu u učionici, a oni vas ignoriraju, ako ih molite da se stišaju, tad vas vaši učenici ne vide kao vođu i autoritet koji poštuju i cijene. Traženje i dobivanje pozornosti od učenika točan je barometar vaše cjelokupne učinkovitosti i još jedan jasan znak da morate krenuti ispočetka.

 VELIKA LAŽ

Ideja da su stres i frustracija samo dio ovog posla velika je laž.

Ne morate raditi u kaosu niti podnositi nepoštivanje i neposlušnost, bez obzira na to gdje radite ili tko su vaši učenici. Ne morate ostajati kasno nakon posla ili biti mučenik.

Ne morate svaki dan iznova pokušavati uvjeriti samoga sebe da zaista volite poučavati.

Ali – morate prepoznati kad ste se našli u bezizlaznoj situaciji. Morate prepoznati znakove koji vam govore da nastavak rada u tim uvjetima nema smisla.

Stoga trebate skupiti hrabrosti i posvetiti se pristupu koji pobija sve mitove i neistine.

I krenuti ispočetka.

……………………….

NAPOMENA

  • Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko popularnih knjiga. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju razredom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com