Zanimljivosti
OŠ ČISTA VELIKA
Sudjelovali u nacionalnom projektu „Zdrav za 5”
objavljeno: 18. svibnja 2018.

…u komponenti 2 koja se odnosi na zaštitu okoliša i prirode.

Cilj je Projekta podizanje svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode te promocija ciljeva cjelokupnog projekta pod geslom „Živi zdravo, budi zdrav – jer čist okoliš je zdrava budućnost” i „Reci NE alkoholu! Reci NE drogama! Reci NE igrama na sreću!”.

Projekt „Zdrav za 5” projekt je kojia na nacionalnoj razini provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova koordinator je Projekta Policijska uprava Šibensko-kninske županije, ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike Šibensko-kninska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove, a ispred Ministarstva zdravlja Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Program je započeo interaktivnim predavanjem ciljanoj skupini učenika sedmih i osmih razreda o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode jer samo čist okoliš je naša zdrava budućnost koju ostavljamo našim potomcima. Bilo je riječi o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, načinu odvojenog prikupljanja otpada i recikliranju otpada, posebice plastike te mjerama za izbjegavanje i smanjenje otpada koje svi mogu provoditi u svojim sredinama. Učenici su također pogledali i kratki dokumentarni film o klimatskim promjenama i izvorima energije te kako antropogeni utjecaj uvelike negativno djeluje na promjenu klime i trošenje neobnovljivih izvora energije na Zemlji.

Nakon završetka predavanja u dvorištu škole, policijski službenik Odjela za droge učenicima je pokazao rad službenog psa za detekciju droge, nakon čega su učenici sudjelovali u praktičnom dijelu nastave – radionici, izradi novih korisnih predmeta od reciklabilnog materijala.

Svakim smanjenjem, ponovnom upotrebom i reciklažom otpada te racionalnim pristupom korištenju energije unapređujemo i štitimo okoliš koji ostavljamo budućim naraštajima, jer prirodu nismo naslijedili od svojih predaka nego posudili od svojih potomaka. [ IZ DRUGIH IZVORA | sibensko-kninska-zupanija.hr ]