Zanimljivosti
OŠ MATE LOVRAKA, PETRINJA
GeoGebra u nižim razredima
objavljeno: 21. svibnja 2018.

U skloputog programa nastavnici su prošli niz edukacija kako bi se osposobili za uporabu digitalnih alata u sklopu nastave. Kristina Dumbović, diplomirana učiteljica razredne nastave, koja vodi 4. a razred, svakodnevno se koristi digitalnom tehnologijom kako bi sadržaje nastavnog plana i programa što zornije prikazala svojim učenicima.

„Od brojnih alata s kojima su se nastavnici upoznali na nizu predavanja dosad sam koristila Kahoot u nastavi matematike te prirode i društva, jer je jednostavan za uporabu. Njime se možemo koristiti na satovima ponavljanja i provjeravanja. Zanimljiv je također jer odmah daje povratnu informaciju o tome tko je od učenika najuspješniji te će time kod njih potaknuti natjecateljski duh.

Na blok-satu matematike u učionici informatike koristila sam se Nearpodom i GeoGebrom pri ponavljanju naučenog gradiva vezanog za geometrijske sadržaje.

Ovaj sam put odabrala Nearpod, alat koji klasičnu prezentaciju pretvara u prezentaciju u kojoj će učenik biti aktivni sudionik. Uz tekstualne i slikovne sadržaje, jednostavno je ugraditi audio i videoisječke, kvizove, kao i internetske stranice koje je moguće pregledavati unutar prezentacije.

Premda je uvriježena misao da se GeoGebra upotrebljava samo u višim razredima osnovne škole, ovim blok-satom pokazali smo da se može primijeniti i u nižim razredima.

Učenici su se koristili GeoGebrom, gdje su na pametnoj ploči jednim dodirom, u kvadratnoj mreži koju je vrlo jednostavno nacrtati i urediti u tom programu, određivali točke s odgovarajućim koordinatama. Pomoću GeoGebre učenici su s lakoćom mjerili površine zadanih likova koje su sami nacrtali. Na slikovit način uz GeoGebru su usvojili pojam kvadratnoga centimetra, kvadratnoga decimetra i kvadratnoga metra.

„Ovo je bio najbolji sat matematike! Možemo li svake srijede ovako?”, samo su neki od komentara zadovoljnih učenika 4. a razreda nakon održanog sata matematike u informatičkoj učionici. Sat je bio dinamičan, zabavan i svi su učenici aktivno sudjelovali. Već se vesele sljedećem ovakvom satu” – objasnila je Kristina Dumbović.