Zanimljivosti
OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI
Nezaboravna tri dana u Švicarskoj
objavljeno: 21. svibnja 2018.

… [kantoni St. Gallen i Thurgau], učenici 4. b OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca vratili su se kućama. Proveli smo nezaboravne dane u Švicarskoj.

Posjet je nastavak projekta Dječje igre i običaji Slavonije pod pokroviteljstvom MZO-a, a prekrasan je oblik suradnje naših dviju škola koja omogućava njegu i očuvanje naše kulturne baštine kroz mlade generacije.

Prošle školske godine ugostili smo naše prijatelje (učenike, roditelje i učiteljicu Hrvatske dopunske škole) iz Švicarske u Vinkovcima, a sad se ostvario naš san za ponovni susret i odlazak u Švicarsku.

Doček u sali katoličke crkve u Niederuzwilu (kanton St. Gallen) bio je prekrasan i dao je već nagovijestiti da će boravak i druženje biti lijepi i veliki…

Nakon dobrodošlice učiteljice Danijele Babić i riječi zahvala učiteljice Zvjezdane Kelave uz nazočnost velikog broja srdačnih i veselih roditelja i učenika, uslijedio je ručak i slastice domaćina te naš prilog domaćih slavonskih kolača.

Program se nastavio: učenici 4. b razreda iz Vinkovaca, odjeveni u dio narodne nošnje, predstavili su slavonske igre i plesove – samo djelić bogate kulturne baštine i tradicije naše Slavonije.

Tijekom nekoliko mjeseci uvježbavali smo program na satima slobodnih aktivnosti koje imamo jednom tjedno, a naša slobodna aktivnost nosi naziv Čuvari narodne tradicije.

Zajednički dio programa „Predstavi svoj talent” učenika iz Švicarske i učenika iz Hrvatske izazvao je veliko oduševljenje i pljesak.

Svirala se violina, pokazivale su se kate, navijačice i gimnastičari izvodili su špage i skokove, prekrasne pjesme i prelijepi dječji glasovi odzvanjali su prostorijom.

Uslijedile su radionice izrade straničnika tehnikom zlatoveza.

Na nastavi likovne kulture izrađivali smo straničnike. Odabrali smo motive sa slavonskih narodnih nošnji. Rađeni su na crnom hamer-papiru zlatim i srebrnim flomasterima. Na poleđini smo zalijepili riječi slavonskih bećaraca, tekst poznate pjesme Gori lampa nasrid Vinkovaca, kratki tekst o Orionu. Sve je to plastificirala mama Dinka te smo ih poklonili učenicima, a ujedno nam je to poslužilo kao predložak za izradu.

Učenici 4. b razreda objasnili su način rada svojim prijateljima te smo zajednički prionuli poslu. Ovo je bila sjajna i odlično iskorištena prilika za razvoj zajedništva, timskog rada svih učenika i komunikacije na hrvatskom jeziku.

Dok su djeca izrađivala straničnike, roditeljima sam predstavila ručni rad zlatovez. Dora, Ema, Luka, Marko, Patrik, Petra i Tina (učenici 4. b) pripovijedali su o povijesti izrade zlatoveza u Slavoniji, o načinu izrade te što je sve potrebno za tu vrstu ručnoga rada. Potom je uslijedio praktični rad.

 

Puni dojmova s putovanja i susreta, smješteni smo u kućama naših dragih domaćina.

U dva nezaboravna iduća dana upoznali smo neke od osobitosti Švicarske, koju često zovu Zemljom čokolade. U taj smo se naziv uvjerili boravkom u tvornici čokolade Maestrani’s chocolarium, čije smo slasne proizvode kušali, ali i naučili kako se izrađuju.

  

 Ljepote ove alpske zemlje upoznali smo na izletima na veličanstvene slapove Rajne (Schaffhausen),

 

kao i na planinarenju u Appenzellu, obilasku gradića Appenzell i St. Gallen te nezaboravnom druženju u obiteljima. Za glavnu smo misao vodilju i temeljni cilj projekta postavili zajedništvo i prijateljstvo, razvijanje te unaprjeđenje jezične komunikacije na hrvatskom jeziku, a ostvareni su u potpunosti i uspješno.

 

U svoje ime i ime svih mojih učenika i roditelja zahvaljujem učiteljici Danijeli Babić, njezinim učenicima i njihovim roditeljima koji su bili predivni domaćini ovoga nezaboravnog susreta, učenja i druženja i pružili nam velikodušno gostoprimstvo.

Nadamo se našim prijateljima koje ćemo ugostiti u Vinkovcima!

Hvala i učenicima 4. b razreda, kao i njihovim roditeljima, jer bez njih ove prekrasne trenutke ne bismo doživjeli.

✿ ŠTO SU REKLI UČENICI

Dorotea:

Pamtit ću Švicarsku po dobrim ljudima, planinarenju, predivnim slapovima i čistoj prirodi. Najviše mi se svidjelo planinarenje, jer smo bili na svježem zraku i vidjeli vrhove planina pokrivene snijegom, a mi smo pokraj jezera pocrvenjeli pod suncem.

Petra:

Švicarska je prekrasna zemlja. Jako mi se svidjelo planinarenje te planine i zelenilo. Najviše ću pamtiti druženje s prijateljima iz Švicarske. Baš mi je to nezaboravno i lijepo iskustvo!

Ema:

Švicarska je zemlja vrlo lijepog reljefa, a i „čokoladna zemlja”. Ukusna je jako njihova čokolada. Na planinarenju sam uživala u prirodi i u prelijepom pogledu.

Tina:

Domaćini su nas dočekali s osmijehom. Najdulje ću pamtiti planinarenje, jer takvih planina kod nas u Slavoniji nema. Doživljaj je neopisiv. To treba vidjeti!

✿ DOJMOVI RODITELJA S PUTOVANJA:

Marijana DOŽIĆ

„Put nam je bio dug, ali jako zanimljiv. Domaćini su nas zaista srdačno dočekali s osmjehom na licu. Ljudi su to velikog srca! Nakon popodnevnog druženja otišli smo u svoje obitelji. Klara i ja smo boravile kod obitelji Schmidt, koju čine otac Matthias, majka Honorina te blizanci Eliano i Leandra, koji su u svibnju 2017. godine boravili u Vinkovcima i bili gosti moje obitelji.

Kod njih smo se osjećali kao u svojoj kući, djeca su se već dobro upoznala za vrijeme njihova boravka u Vinkovcima, radost je bila obostrana.

Dani su nam bili ispunjeni izletima i obilascima njihova kraja. Obišli smo tvornicu čokolade u Flawilu, slapove Rajne u Schaffhausenu, otišli smo i do Njemačke na ručak, planinarili u Appenzellu, roštiljali na jezeru Seealpsee, usput obilazili mjesta i gradove, uživali u lijepom vremenu, njihovim specijalitetima i ljepotama njihove prirode. Djeca su se zbližila, a i mi roditelji…

Domaćini su nam posvetili sve svoje vrijeme, priuštili su nam nezaboravno iskustvo koje ćemo prepričavati još dugo i nećemo ga nikad zaboraviti. Zahvalna sam im na svemu što su učinili za nas i vjerujem da će se naša prijateljstva nastaviti i da ćemo se dogodine opet vidjeti.

Hvala i našim učiteljicama Danijeli i Zvjezdani bez kojih ovaj projekt ne bi uspio.”

…….

Suzana KALAICA

„Ponovni susret s prijateljima velikog srca bio je neopisivo ugodan i lijep. Smješteni smo bili u obitelji Ane i Danijela Rašić. Boravak u Švicarskoj i druženje kroz četiri dana ispunio je i više od mojih očekivanja. Pokazali su nam ljepote Švicarske i svoju velikodušnost. Slapovi Rajne, planinarenje uz roštilj, šetnja slikovitim gradićem Appenzelom, tvornica čokolade Maestrani, ručak u Njemačkoj… Zahvalna sam što mi se pružila prilika upoznati Švicarsku i nove prijatelje. Nadam se nastavku prijateljstva i da na taj susret nećemo dugo čekati ovdje u Vinkovcima.”

……

Danijela ČENGIĆ

„Ovu Švicarsku ćemo pamtiti po iznimnoj gostoljubivosti domaćina, prekrasnom krajoliku, dobroj hrani, odličnoj organizaciji i ugodnom druženju svih sudionika. Najljepše smo uspomene zabilježili i ponijeli sa sobom, a zauvijek ostaju nova prijateljstva i kontakti za koje se nadamo da ćemo još dugo održavati. Velika hvala obitelji Bone i Mande Gašić, kod kojih smo se osjećali kao u vlastitom domu.”

……

Tihomir ROSANDIĆ

„Tini i meni domaćini su bili Borjana i Pile Jelušić. Odmah nakon dolaska kod njih smo se opustili i osjećali kao kod kuće, jer su vrlo dragi i ugodni domaćini. Razgovor s njima tekao je opušteno i lagano. Tina se sprijateljila s njihovom najmlađom kćeri Valentinom, koju roditelji skraćeno zovu Tina. Izleti su bili vrlo dobro organizirani, poučni, zanimljivi i ugodni. Možda je fizički najteže bilo planinarenje, ali i najopuštenije. Cijeli je dan prošao u ugodnom ozračju, opuštenom razgovoru s domaćinima, roštiljanju i veselju. Čak i kad se pokvario autobus, pokazalo se veliko srce i dobrota naših domaćina koji su se potrudili da nađu ljude koji mogu nabaviti dijelove za popravak. Sve u svemu, izlet u Švicarsku ostat će u lijepoj uspomeni, prije svega zbog naših ljubaznih domaćina, ugodnog druženja i svih sadržaja koje smo vidjeli.” 

……

Zvjezdana KELAVA

„Susret s Jerkom i Ivanom Begić nakon godinu dana u Švicarskoj – prelijep doživljaj!

Sad sam upoznala i ostatak njegove obitelji, a i mnogo odličnih susjeda. S gospođom Nevenkom sve je jednostavno. Marko Jozinović i ja uživali smo u svakom trenutku boravka u toj obitelji. Osjećali smo se jako dobrodošli. Znam da im je bio narušen njihov raspored dnevnih radnih obveza, ali to ničime nisu pokazali. Velika hvala za sve što su nam omogućili, u nadi da ćemo se ponovo vidjeti i to uskoro. Dobro nam došli u Vinkovce!

Naša dva vozača bila su smještena u obitelji Marinka Rašića, koji im je na raspolaganje ostavio svoj cijeli stan.”