Zanimljivosti
UMAG
Uspješni srednjoškolci kod gradonačelnika
objavljeno: 23. svibnja 2018.

Srednjoškolci iz porečke Srednje škole tako su postigli vrhunski uspjeh na svehrvatskom natjecanju Ekokviz „Lijepa Naša”. Ovaj će kviz sigurno ostati u vječnom sjećanju najboljem timu na kvizu, predstavnicima Srednje škole Mate Balote iz Poreča. Četiri mlada genijalca, od kojih čak tri iz Umaga, u konkurenciji 21 grada, uspjela su ostvariti vrhunski rezultat, osvojivši naslov pobjednika ovogodišnjeg natjecanja. Umažani iz porečke opće gimnazije Marko Rašin iz 2. razreda, Lovre Labura iz 3. razreda te Frane Batagelj iz 4. razreda, s porečkom kolegicom Klarom Pauletić iz 1. razreda, u vodstvu mentorice profesorice biologije Marije Žužić, pokazali su zavidno znanje iz područja prirode, biologije, kemije i geografije. Porečki je tim predstavio svoj istraživački rad „Alge kao izvor hrane za čovječanstvo”, koji je uvelike utjecao na konačni vrhunski rezultat.

Umažanin Braian Perin, učenik 4. razreda iste škole, stigao je sa zavidnom titulom državnog prvaka u talijanskom jeziku u gimnazijskoj kategoriji. Uz pomoć mentorice profesorice talijanskog jezika Germide Minozzi, Braian je na 26. Otvorenom državnom natjecanju iz talijanskog, francuskog i španjolskog jezika osvojio prvo mjesto liste C u skupini gimnazija, a njegova je prezentacija proglašena i najboljom na natjecanju.

U posjet je stigao i Umažanin Luka Glavočić, učenik 4. razreda porečke srednje škole, koji je sudjelovao na državnoj smotri LiDraNo u Primoštenu. Njihovu je dramsku skupinu vodio Ivan Čupić, profesor hrvatskog jezika, u čijoj je pratnji Luka stigao kod gradonačelnika. U Primoštenu su izvodili predstavu „Moriarty je kriv za sve”.

Gradonačelnik Vili Bassanese učenicima i njihovim mentorima čestitao je na fantastičnim rezultatima: „Izvanredan rezultat mladih intelektualaca, od kojih je čak pet iz Umaga, doista je velik uspjeh na ponos našega grada. Marko, Lovre, Frane, Braian i Luka primjer su mladim Umažanima kako se rad i trud isplati. No, naravno, čestitam cijelom timu i njihovim mentorima, koji daju primjer mladim generacijama koliko je važan timski rad, koliko je važna ustrajnost, upijanje znanja od svojih profesora te njegovo primjenjivanje u daljnjem životu. Od srca svima vama čestitam. Ponos ste zajednice!” [ IZ DRUGIH IZVORA | umag.hr  ]