Zanimljivosti
SUSRET DJECE I UČENIKA ČAKAVACA
Važnost očuvanja projekta Dica i ČAkavica
objavljeno: 24. svibnja 2018.

Idejna začetnica ovog projekta, koji već nosi predznak tradicionalan, ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić zahvalila je domaćinima na organizaciji, a mentorima, ravnateljima dječjih vrtića i škola, kao i roditeljima na uloženom trudu i podršci u održavanju ove manifestacije. Iskazala je svoje zadovoljstvo brojnošću sudionika te podsjetila na važnost očuvanja čakavice, što je temeljna svrha susreta Dica i ČAkavica.

Svojom je nazočnošću manifestaciju podržala dr. sc. Nansi Ivanišević, voditeljica Odsjeka za prosvjetu i kulturu u Uredu državne uprave, a predstavnik Splitsko-dalmatinske županije prof. Ante Radovčić naglasio je da će Županija i dalje podržavati ovu hvale vrijednu manifestaciju koja okuplja mentore i mnogo djece koja su zalog za budućnost i jedini put za očuvanje tradicije, kulture i jezika kao identiteta svakog naroda. Posebne je zahvale uputio školi Bijaći i ravnateljici Jadranki Šošić za dugogodišnje organiziranje ČAkavskih večeri te promicanje ovih temeljnih vrijednosti i prenošenje ljubavi za nacionalnu baštinu i jezik na brojne generacije učenika tijekom proteklih 27 godina.

Na ovom se događanju predstavilo više od 100 učenika i vrtićke djece iz Splita, Kaštela, Trogira, Hvara i Jelse, koji su izveli niz točaka pjevajući, recitirajući i glumeći na čakavskom narječju. Program je otvorio Matej Katunarić, maturant srednje škole Braća Radić, izvevši „Dalmatino, povišću pritrujena”. U programu je nastupila i mlada sopranistica Tea Požgaj uz glasovirsku pratnju Josipa Tomasovića.
Gosti ove večeri bili su dr. sc. Drago Štambuk, liječnik, diplomat i pjesnik, utemeljitelj manifestacije Croatia rediviva ča-kaj-što, koji je pročitao svoju pjesmu na čakavici posvećenu majci koju je netom sahranio, Milan Lakoš, glumac amater koji je pročitao pjesme Jure Franičevića Pločara i Hanibala Lucića, a glazbenik Oliver Rogošić pokazao je umijeće izvedbe na tradicijskim instrumentima te glazbenom pratnjom upotpunio većinu izvedenih točaka. [ IZ DRUGIH IZVORA | kastela.hr ]