Zanimljivosti
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA
Centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju
objavljeno: 25. svibnja 2018.

…za imenovanje regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

U prvoj će se fazi regionalni centri kompetentnosti imenovati u sektoru turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivrede i zdravstva.

„Na raspolaganju nam je 130 milijuna eura, koje moramo iskoristiti do 19. ožujka 2019. godine. Ako ta sredstva ne potrošimo, ode novac! Tko želi promijeniti strukovno obrazovanje, sad je prilika”, rekao je Prskalo, dodavši da Hrvatska ima zastarjeli sustav strukovnog obrazovanja.

„Želimo ga učiniti konkurentnim, a strukovne škole učiniti privlačnima za djecu”, rekao je i dodao da se centri kompetentnosti temelje na maksimalnom povezivanju škola s potrebama gospodarstva, odnosno tržišta rada. Kao primjer dobre prakse naveo je Strukovnu školu u Slavonskom Brodu, koja je iz EU fondova povukla 56 milijuna kuna, promijenila nastavni proces, modernizirala školu i sad njezini polaznici, uz ostalo, za tržište proizvode sadni materijal, a surađuju s centrima kompetentnosti od Rusije do Amerike.

„Centri su mjesto atraktivnoga strukovnog obrazovanja i izvrsnih nastavnika, s važnim uključivanjem gospodarstva u rad škola”, dodao je Prskalo. Očekuje se da će prvi ugovori o dodjeli sredstava za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti biti potpisani u rujnu ove godine, stoga je neophodno, što prije, na otvoreni javni poziv, prijaviti kvalitetne programe. 

Župan Kožić je rekao da interes svakoj županiji, pa tako i Zagrebačkoj, mora biti uspostava ovakvih centara, tim više što se za tu namjenu mogu dobiti znatna bespovratna sredstva.

„Itekako smo zainteresirani prijaviti što više kvalitetnih programa”, rekao je župan, dodavši da strukovne škole, osim ovoga javnog poziva, mogu dobiti i sredstva za opremanje učionica i kabineta.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ravnatelji srednjih strukovnih škola, predstavnici HGK-a – Komore Zagreb i Obrtničke komore Zagreb, a pomoćnik ministrice do kraja ovoga tjedna obići će sve strukovne škole kojima je osnivač Zagrebačka županija kako bi se na licu mjesta upoznao ispunjavaju li potrebne uvjete za prijavu na javni poziv Ministarstva. [ IZ DRUGIH IZVORA | zagrebacka-zupanija.hr ]