Savjeti stručnjaka
ZAŠTO SE NE BISTE TREBALI ZADOVOLJITI NASTAVNIČKIM POSLOM KOJI VAM SE NE SVIĐA
Uvijek postoji nešto bolje za vas!
objavljeno: 1. lipnja 2018.

Za mene, naljepnice za auto su poput tetovaža. One su izjava vjernosti onome što je na njima. Osim toga, teško ih je skinuti. Iako se ovo možda čini trivijalnim, ova mala okrugla naljepnica za auto prisilila me da se upitam: „Koliko se dugo vidiš u ovoj školi?”

Osvrnuo sam se na svoju školu i na svoj posao i shvatio da sam nesretan. Nakon još malo razmišljanja, shvatio sam da želim dati otkaz. I stoga ću uskoro početi svoj treći učiteljski posao u pet godina. Ja se ne želim zadovoljiti onime što mi se ne sviđa. A ne biste se ni vi trebali.

Da budem jasan, ne zagovaram tezu da bi učitelji trebali promijeniti školu svakih nekoliko godina. Međutim, podržavam sretne učitelje koji ne žele odustati od svog posla. Kad su učitelji sretni, učenici mogu rasti kao osobe i biti uspješni.

1. VI STE DRAGOCJENI.

Ljudi diljem svijeta napuštaju svoje poslove kada se ne osjećaju cijenjeno. Ali ne i učitelji. Česti razgovori o učiteljskom poslu potiču ljude da hvale i slave učitelje na neki poseban dan, tjedan ili mjesec, međutim to se obično svodi samo na prazne riječi koje nemaju dugotrajan učinak niti se učitelje dovoljno cijeni.

 Stoga bih vam želio reći sljedeće: vi se dragocjeni. Vi ste najvažnija odrasla osoba u svojoj školskoj zgradi. Onime što radite mijenjate svijet. Vi odgajate vođe sljedeće generacije. Vi se ne biste trebali zadovoljiti radnim okruženjem koje vas svakodnevno ne podsjeća na to.

2. VI STE PROFESIONALAC.

Vi niste samo učitelj. Vi ste specijalist, entuzijast, stručnjak. Vi kontinuirano učite i osposobljavate se da biste radili ono što radite. U gotovo svakom drugom području profesionalce se poštuje. Obrazovanje također može biti to područje. Ne, time se vjerojatno nećete obogatiti, ali vi ste jedan od najboljih u onome što radite.

Katkad se prema meni nisu ophodili kao prema profesionalcu i zbog toga sam se zapitao je li obrazovanje uopće za mene. Čak sam poželio odustati. Međutim, umjesto da se brinem o tome, odabrao sam da se neću zadovoljiti onime što mi se ne sviđa. Neću ostati na mjestu koje se prema učiteljima ne ponaša kao prema profesionalcima.

3. VI IMATE FINANCIJSKE POTREBE.

Ovo će neki možda dočekati s kritikom, ali to je nužno. Poučavanje ne znači da ste se zakleli na siromaštvo. Da, učitelji danas možda imaju veće plaće nego u prošlosti. Da, učitelji danas imaju određene pogodnosti koje nekad nisu imali. Ali također znamo da su učitelji premalo plaćeni.

Dvije sam godine sam sebi govorio da se moram zadovoljiti manjom plaćom zbog toga što nisam želio još jednom tražiti novu školu. Želio sam pokazati predanost. Želio sam biti sposoban učitelj koji je izdržao teška vremena. Ali tada sam shvatio da imam obvezu prema samome sebi i svojoj obitelji. Samo zato što poučavate ne znači da se morate zadovoljiti nižom plaćom. Ako želite bolje plaćen posao, pronađite ga!

4. VI NIŠTA NE DUGUJETE SVOJOJ ŠKOLI.

Svaki put kad sam napustio školu, to je uglavnom bilo zato što sam bio nesretan, ali ono što me držalo da ostanem bio je osjećaj da ću iznevjeriti svoje nadređene i svoju zajednicu. Učitelji su javni službenici i vrlo su važni za zajednicu u kojoj rade. Međutim, vi ništa ne dugujete svojoj školi ili zajednici. Ako ste nesretni i želite dati otkaz, tada to i učinite i nemojte se zbog toga osjećati krivima.

 5. VI ZASLUŽUJETE PONOVNO PRONAĆI SVOJU STRAST.

 Dok sam sjedio za stolom sa svojim nadređenima na sastanku koji sam sazvao kako bih ih obavijestio da se sljedeće školske godine neću vratiti na posao, oni su me pitali zašto sam donio takvu odluku. Rekao sam im da u ovoj školi ne uživam u poučavanju. Zapravo, strast i razlozi zbog kojih sam postao učitelj više nisu postojali.

To je za mene bio veliki proces – razumjeti svoju sreću kao učitelj. Da, vremena su teška i svaka škola ima svoje prednosti i nedostatke, ali razmislite o razlogu zbog kojeg ste uopće počeli poučavati. I ako ga više nema, možda je stvarno vrijeme da odete.

To ne znači nužno da morate sasvim napustiti poučavanje. Tako je barem u mom slučaju. Radi se o tome da iznova pronađete ono zbog čega volite ovaj posao. A to je upravo ono što ja namjeravam napraviti.

…………………..

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • rawpixel-com-586682-unsplash