Zanimljivosti
OŠ HVAR
Učenici na izložbi „Expo” u gradu Santa Maria di Sala
objavljeno: 29. svibnja 2018.

Učenička suradnja temelji se na umjetničkom radu na istoj tematici, a ove je godine tema bila „Nečitljive knjige” u svrhu proučavanja rada izabranoga lokalnog umjetnika i stvaranje stranica zamišljene knjige iz dječje mašte. Talijanski učenici istražili su rad milanskog umjetnika Bruna Munarija (1907. – 1998.), dok su njihovi hvarski vršnjaci, potaknuti činjenicom da je 2018. europska godina kulturne baštine, proučili rad velikana hrvatske suvremene umjetnosti Ive Dulčića (1916. – 1975.).

Bruno Munari poznat je upravo zbog proučavanja razvoja dječje kreativnosti i dječje mašte kroz igru pa je njegovo djelo potaknulo učenike na stvaranje najrazličitijih i najmaštovitijih radova. Učenici OŠ Hvar s učiteljicom Katicom Borak promatrali su sačuvana Dulčićeva djela tradicijske hvarske nošnje te su nadahnuto upijali motive i stvarali svoje radove slikarskom tehnikom temperom.

Kao i niz drugih, i ova je suradnja ostvarena zahvaljujući inicijativi Alessandre Tudor iz Zajednice Talijana Hvar, konzularne predstavnice i jedne od inicijatora bratimljenja Grada Hvara i Zajednice Santa Marije di Sala 2009. godine, a organizirala ju je Zajednica Talijana uz potporu i pokroviteljstvo Grada Hvara. [ IZ DRUGIH IZVORA | hvar.hr  ]