Iz školskog svijeta
ORNITOLOŠKI LABORATORIJ U ŠKOLAMA
Veseli energija kojom osnovci žele pomoći pticama
objavljeno: 29. svibnja 2018.

Metode i shvaćanja inovativni su im i jedinstveni, jer se ne temelje na zastarjelim štetnim shvaćanjima, a specijalizirani su isključivo za stručnu i odgovarajuću pomoć mladim divljim pticama. Njihove se reference temelje na stvarnim istraživanjima i iskustvu u zaštiti ptica. Primarna im je svrha  stvaranje centra odnosno azila za othranu, revitalizaciju i reintrodukciju mladih divljih ptica.

Mnogo se trude obrazovati mlade kako očuvati staništa i stvarati uvjete za ponovno naseljavanje vrsta koje su zbog urbanizacije istjerane iz svojih staništa. Samo su posljednjih tjedana upriličili nekoliko radionica, prvu u OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom.

S ornitološke radionice u OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko

……………

A prošli su vikend održali radionicu u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, gdje su školarcima pokazali kako se izrađuju kućice za ptice anatomski izrađene da bi odgovarale svakoj vrsti pojedinačno i tako privukle ciljanu vrstu ptica kojima su kućice namijenjene. Tako su i šibenski mališani doznali kako se kućice za ptice montiraju posebnom tehnikom humanog pristupa bez čavala i metala opasnih za stabla na koja ih stavljaju.

U Šibeniku su s djecom bili tajnik društva Renato KATIĆ i predsjednik Manuel JACMENOVIĆ, koji ne skriva da osnovnoškolcima uživa otkrivati sve o pticama, jer su sve ugroženije u našim gradovima:

„Uvijek je lijepo vidjeti dječju radost i veselje, energiju koja se čini neiscrpnom. Upravo nas je takva energija dočekala na našoj ornitološkoj radionici u Šibeniku. Djeca su s velikim zanimanjem pratila predavanje i aktivno sudjelovala, a posebno im je zanimljivo bilo izraditi kućicu za ptice i onda je postaviti na drvo. Mislim da je naše sjeme znanja palo na plodno tlo i znam da je ovo samo jedna od škola koja je krenula putem obrazovanja za bolju zaštitu ptica.”

Izrada kućice na brzinu u Šibenskoj osnovnoj školi 

……………

I zaista, udruga Ornitološki laboratorij trudi se interaktivnim ornitološkim radionicama obrazovati i velike i male ljubitelje prirode željne znanja i razumijevanja ptica. Posebno se obraćaju školarcima, kojima nastoje približiti svu vrijednost života oko njih i važnost očuvanja i zaštite ne samo ptica već prirode oko nas. Mnogim je drugim udrugama koje pomažu primarna djelatnost OPĆA ZAŠTITA PRIRODE I ŽIVOTINJA i nisu specijalizirani za ptice. Ljudi pronađu stotine, pa i tisuće ptica koje trebaju pomoć, ali nemaju potrebno znanje za njihovo zbrinjavanje. Zato je šteta što zbog nestručne njege i neinformiranosti po neodgovarajućim stacionarima kojima primarna djelatnost nije ornitologija brojne jedinke i uginu.

■ SNIMAJU I EDUKATIVNE KRATKE ORNITOLOŠKE PRILOGE, kaže Jacmenović: „Tako ćemo brže pomoći, ali i prikazati ptice i ptičje vrste u pravom svjetlu, razbijajući narodna vjerovanja i mitove, dezinformacije medija ili jednostavno pučke predaje koje katkad znaju biti veliki neprijatelj ptica.” 

U želji da zaista pomognu i točno objasne način othrane, revitalizacije, brige o mladim pticama u najranijoj dobi, puštanja i povratka ptica u prirodu, a osobito da pomognu ljudima koji su pronašli nemoćnu pticu kojoj ne znaju pomoći, članovi udruge održali su radionice i u zagrebačkim srednjim školama 9. gimnaziji i Islamskoj gimnaziji dr. Ahmed Smajlović, gdje su opet imali zahvalne sugovornike, srednjoškolce.

Na njihovoj FACEBOOK STRANICI  zaista je mnogo priloga koji će pomoći pticama i ljudima koji im žele pomoći, ali i na internetskoj stranici ORNITOLOŠKI LABORATORIJ.