Iz školskog svijeta
OŠ VLADIMIR NAZOR, VIROVITICA, OŠ VOĆIN I OŠ SUHOPOLJE
Uspješno komunicirali plesom
objavljeno: 29. svibnja 2018.

Nositelj je projekta Udruga za Down sindrom Virovitičko-podravske županije, a partner je Kulturna udruga Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA iz Suhopolja. Projekt je sufinancirala Virovitičko-podravska županija, uz potporu Općine Suhopolje, a proveden je u suradnji s OŠ Suhopolje, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Voćin i Plesnom školom Alegria iz Trnave u Slovačkoj.

Projektne aktivnosti počele su stručnim predavanjem za javnost psihologinje Sandre Matošine Borbaš pod nazivom „Pomaže li ples psihičkom zdravlju?”, a nastavljene plesnim radionicama za djecu s poteškoćama, tinejdžere i roditelje u rekreativnom centru „Kreativna kutija” u Virovitici. Glavnina projektnih aktivnosti održavala se u školama domaćinima.

Učenici i učitelji škola domaćina imali su priliku sudjelovati u profesionalnim plesnim radionicama koje su vodili gosti – plesni prvaci na natjecanjima u Slovačkoj Štefan Pintér, Barbara Kadlecová i Adriana Liptakova iz Plesne škole Alegria. Na radionice se prijavilo ukupno 129 učenika razredne i predmetne nastave te posebnih odjela, a plesali su s vršnjacima iz Slovačke.

Učenici i učitelji Antonija Čevelak, Jirina Lukaš, Jasna Jović i Dijana Demetar pripremili su i posebne koreografije koje su izveli na zajedničkim nastupima u Suhopolju i Voćinu, u kojemu su uza sve spomenute izvođače sudjelovali i članovi Kulturno-umjetničke udruge Suhopolje. Gledatelji su u 90 minuta programa imali priliku uživati u pravoj plesnoj svečanosti i doživjeti solo i grupne izvedbe profesionalnog baleta, hrvatski i slovački folklor, latino-plesove, zumbu, plesne igre i moderni ples na jednome mjestu.

Učitelji OŠ Voćin Ivan Baltić i Danijel Kolomaz pomogli su učenicima osmih razreda osmisliti koreografije, kojima su se predstavili i oprostili od osnovne škole, a nastavnik glazbenoga Filip Janković bio je zadužen za koordinaciju glazbom na nastupu u Voćinu.

„Ovakav događaj još nismo imali prilike vidjeti u našoj školi i mjestu i sretni smo što smo mogli biti dio ovoga projekta. Naši će učenici dugo pamtiti ovaj nastup i druženje uz ples” – komentirala je ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić.

„Svrha nam je objediniti djecu ruralnih i gradskih sredina, djecu s poteškoćama, djecu s područja od posebne državne skrbi, roditelje, učitelje, članove folklornih društava, sportske i profesionalne plesače, u aktivnosti koja nam je svima prirodna – plesnom pokretu. Rasplesali smo županiju, nadišli sve razlike i jezične barijere te se povezali u raznolikosti i komunikaciji plesom. U svim smo aktivnosti imali više od 200 plesača. Naš je cilj ostvaren” – zadovoljna je bila predsjednica Udruge za Down sindrom Virovitičko-podravske županije i voditeljica projekta Sandra Matošina Borbaš.

Zajedničkim izletom i razgledavanjem Arboretuma Lisičine završilo je ovo posebno i jedinstveno plesno druženje.

Više o projektu možete naći OVDJE: facebook-kreativa > alegria > facebook-sindrom-down

……………..

Natalija KOŽIĆ LUKAČEVIĆ [ fotografije: Tomas Plecho i Natalija K. Lukačević ]