Savjeti stručnjaka
UVIJEK SE SVE SVODI NA DJECU
Što odlični učitelji znaju o DJECI?
objavljeno: 30. svibnja 2018.

Neka djeca dolaze u školu spremna za učenje, a neka baš i ne. Odlični učitelji dolaze u školu spremni da promijene živote svih svojih učenika.

Djeca će se vjerojatnije sjećati kako ste ih poučavali nego što ste ih poučavali.

Upravljanje učionicom ne svodi se na to da imate odgovarajuća pravila ZA DJECU… Već na to da imate odgovarajuće odnose S DJECOM.

Odlični učitelji znaju da postoje djeca koja se ne raduju ljetnim praznicima. Za neku je djecu škola najsigurnije mjesto.

Vrlo se malo djece u učionici nedolično ponaša.

Djeca katkad rade neprimjerene stvari na satu, ali odlični se učitelji ne zamaraju malim stvarima. Oni su previše zaposleni poučavanjem i izgrađivanjem odnosa.

Djeca se možda neće sjećati koliko ste truda uložili u svoj sat. Međutim, uvijek će se sjećati koliko ste srca i topline unijeli u svoje poučavanje.

Vrlo je moguće da su djeca koja su vam najmanje draga zapravo ona koja vas najviše trebaju.

Kad učitelji vole svoj posao, djeca to primjećuju. Kad učitelji odbrojavaju dane, djeca i to primjećuju. Ispada da djeca primjećuju mnogo toga!

Neka djeca sanjaju o tome da promijene svijet, dok druga djeca jednostavno pokušavaju proživjeti dan. Najbolji su učitelji oni koji to znaju prepoznati i izlaze im ususret.

Nemaju sva djeca nadu, a odlični učitelji to shvaćaju. Oni shvaćaju da je njihov posao važniji od bilo kakvoga nastavnoga plana ili standardiziranog testa.

Djeca se obično ne sjećaju lekcija vrlo dugo. Ali sjećaju se ljubaznosti, humora i radosti. Odlični učitelji posjeduju te kvalitete.

Djeca ne gravitiraju predmetima, ona gravitiraju učiteljima.

Odlični učitelji znaju da, kad se pojave u učionici sretni što su ondje, time znatno povećavaju mogućnost da učenici imaju odličan dan.

Prije nego što osvojite njihove umove, morate osvojiti njihova srca.

Djeca u školi obično znaju kad je odraslima drago što su s njima. Djeca su perceptivna, teško ih je prevariti.

Kad se djeca nedolično ponašaju, to nije zbog toga što vole biti u nevolji. Odlični učitelji to znaju i trude se razumjeti.

U pravilu, djeca vole one učitelje koji vole njih. Stoga, vrlo je važno voljeti djecu s kojom radite.

Neka djeca mogu uljepšati učiteljev dan. Dok pak druga djeca trebaju učitelja da uljepša njihov dan.

Djeca koja imaju poteškoća u učenju ne uspijevaju zbog toga što se nalaze u određenom razredu. Ona uspijevaju upravo zbog toga što imaju određenog učitelja.

Neka su djeca nervozna zbog odlaska u školu. Odlični učitelji razumiju da osmijeh ili tihi intimni razgovor može promijeniti djetetov loš dan.

Djeca nisu komplicirana. Ona vole kad ih podržite i ohrabrite te vole znati da ih cijenite – baš kao i učitelji.

Dobro je znati sadržaj. Odlično je znati pedagogiju. Od neizmjerne je važnosti poznavati djecu.

Najbolji učitelji nikad nisu zaboravili kako je biti dijete.

Učitelji u ovoj profesiji nisu da bi podigli rezultate testova, već da bi pozitivno utjecali na živote učenika. I upravo ih to čini herojima!

……………….

NAPOMENA

  • Danny Steele je ravnatelj koji na svom blogu piše o ljubavi prema učenicima, učiteljima, školskoj kulturi, vodstvu i javnom obrazovanju.
  • Izvor: steelethoughts.com