Pljesak molim
OŠ ANTUNOVAC
Monografija za 160 godina školstva u Antunovcu
objavljeno: 30. svibnja 2018.

50 godina od izgradnje škole u Antunovcu, 40 godina od izgradnje područne škole u Ivanovcu te 20 godina od povratka u školu u Antunovcu nakon Domovinskog rata. Stoga su djelatnici škole sve te obljetnice odlučili obilježiti izdavanjem prve monografije OŠ „Antunovac”, koja je sinoć predstavljena u prostorima škole.

Na gotovo 120 stranica monografija obuhvaća povijest školstva u Antunovcu i Ivanovcu u 19., 20. i 21. stoljeću, odnosno razdoblje od početaka školstva u ovim mjestima (prvi spomenik školstva u Ivanovcu bilježe kako je škola osnovana 1836.), školu između dva svjetska rata pa sve do Domovinskog rata i današnjeg vremena. Uz povijest školstva, monografija prikazuje i čime se sve njezini učenici i djelatnici bave danas i čime se sve ponose te je riječ o zaista brojnim sadržajima. Prelistate li monografiju, brzo će te se složiti s time kako nije riječ samo o vrijednoj i prekrasnoj uspomeni za bivše, sadašnje i buduće učenike i djelatnike škole, već je ona relevantno ogledalo proteklih vremena i društvenih promjena.

„Ovom smo knjigom nastojali prikazati povijest školstva od prije 160 godina do današnjeg dana. Mnogo toga se dogodilo tijekom tih godina – monografija se proteže kroz tri stoljeća te obuhvaća dva svjetska rata i Domovinski rat, mnogo promjena u školstvu, ali najvažnije je da je naša škola opstala bez obzira na probleme s kojima se danas suočavamo, poput iseljavanja stanovništva i nedostatka djece, što uvjetuje čak i zatvaranje škola. Naša je škola uspjela preživjeti sve te poteškoće kroz povijest i postati modernom školom današnjice koja gleda u budućnost i koja održava kvalitetu” – rekao nam je ravnatelj OŠ „Antunovac” prof. Tomislav Duk.

Predstavljanju monografije nazočili su, uz sadašnje djelatnike, bivši djelatnici i učenici škole pa je bilo i prilično emotivno – od smijeha do pokoje suze ganuća. Sjećanja nekih od njih navedena su i u monografiji, uz brojne fotografije, povijesne izvore, novinske tekstove i statističke podatke.

„Uvijek kad nam dođu bivši učenici i djelatnici i podijele svoja sjećanja, nasmijemo se, a padne i koja ganuta suza, sjetimo se onoga što je bilo komično, lijepo, ali i manje lijepo. Sjetimo se svega što čini dio školovanja svakog đaka i onoga čega se najradije sjećamo kad ostarimo, a to su upravo ti školski dani” – kaže prof. Duk.

Uz prekrasnu monografiju, proslava jubileja nastavlja se današnjom izložbom učeničkih radova i priredbom, a u petak, 1. lipnja, u OŠ „Antunovac” postavit će se temelji za neki budući jubilej – zakopat će se vremenska kapsula s porukama sadašnjih učenika i djelatnika škole, koju će buduće generacije otkopati za 50 godina.

„Uz našu posebnu gošću, predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, u petak ćemo zakopati vremensku kapsulu s porukama naših učenika i djelatnika te s predsjedničinom porukom. Kapsulu će buduće generacije za 50 godina otkopati i pročitati što smo mi ove i prošlih godina radili, kako smo se školovali i kako smo živjeli te će to moći usporediti sa svojim načinom života i školovanja” – istaknuo je prof. Duk.