Zanimljivosti
SAMOBOR
Besplatni obroci za 344 učenika
objavljeno: 4. lipnja 2018.

Ravnatelj škole domaćina Goran Lesjak istaknuo je da se radi o hvalevrijednom projektu koji je omogućio da topli obrok u školi dobiju i djeca čiji si to roditelji ne mogu priuštiti, a to je za djecu koja su u razvoju vrlo važno.

Detaljnije je o projektu govorila Vlatka Šalamun, stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte. Ona je podsjetila da je Gradu Samoboru u školskoj godini 2017./2018. odobren projekt pod nazivom „Priprema, pozor… Gablec!” u okviru projekta Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije – Operativni program za hranu i/ili materijalnu pomoć 2014. – 2020. Sredstva su odobrena u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 363 850,73 kune, čime se financiraju besplatni obroci za 344 učenika, prema unaprijed utvrđenim kriterijima za najpotrebitije učenike.

Partneri u projektu sve su osnovne škole sa samoborskog područja: Bogumila Tonija, Samobor, Milana Langa, Mihaela Šiloboda i Rude.

– Svrha je projekta povećanje opsega pomoći posebno ranjivoj skupini djece koja žive ili su u riziku od siromaštva te osigurati redovitu i kvalitetnu školsku prehranu radi unapređenja kvalitete života i smanjenja socijalne isključenosti, a to je već postignuto i vidi se po zadovoljstvu djece – dodala je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i najavila da se Grad Samobor planira natjecati za ova sredstva i u sljedećoj školskoj godini. Također, podsjetila je da je Grad Samobor i do sada izdvajao sredstva za sufinanciranje školske prehrane, no ovim se projektom povećava broj djece kojoj se izravno pomaže.

Zajedno s djecom, novinari i predstavnici Grada nakon toga su posluženi kvalitetnim i ukusnim gablecom (zelena salata, gulaš i palenta), za koji škole nastoje da bude od sezonski pripremljenih namirnica i, koliko je to moguće, od domaćih proizvođača. [ IZ DRUGIH IZVORA | samobor.hr ]