Školstvo u medijima
OSAM NAČINA NA KOJE UČITELJI MOGU UŠTEDJETI VRIJEME U UČIONICI
Vrijeme je dragocjeno, izbjegnite „sagorijevanje”
objavljeno: 4. lipnja 2018.

Uspijete li pronaći učinkovitije načine da obavite svoj posao, to će vam osigurati dodatno vrijeme da se posvetite svojim učenicima, imat ćete također više vremena za kreativnost te više vremena da se opustite i „napunite baterije”.

U tekstu ćete pronaći osam načina na koje možete uštedjeti dragocjeno vrijeme te izbjeći profesionalno sagorijevanje.

8 NAČINA NA KOJE UČITELJI MOGU UŠTEDJETI VRIJEME U UČIONICI

1) NEMOJTE SE KORISTITI PAPIROM

Tehnologija zaista može olakšati vaš život. Programi za organizaciju i upravljanje poput Moodlea i Blackboarda mogu vam pomoći da organizirate učeničke radove, podijelite zadatke, raspravljate o učeničkim radovima i ocijenite ih online. Svi su ovi programi sigurni i provjereni.

Glavna je razlika cijena. Blackboard je skuplji, zbog toga što se njime često koriste u školama, dok je Moodle besplatan.

2) „POMIJEŠAJTE” UČENJE

Sustavi upravljanja učenjem dobar su način da iskoristite strategiju „miješanog učenja” (eng. blended learning), koje podrazumijeva kombinaciju online digitalnih medija s tradicionalnim metodama poučavanja. Postoji mnogo vrsta „miješanog učenja”.

Prije nastavnog sata uvodite teme (putem videa, raznih vodiča, zadataka i rasprava), što vam omogućuje da dublje uronite u lekciju i iskoristite svoju učionicu za kreativne, konstruktivne prilike za učenje.

Na YouTubeu možete pronaći desetke videa o temama za „miješano učenje”, uključujući vodiče, rasprave i primjere iz života. Aplikacije poput Edmoda također vam mogu pomoći.

3) SURAĐUJTE S DRUGIM UČITELJIMA ONLINE

Neki učitelji koriste internetske stranice za planiranje lekcija kako bi uštedjeli vrijeme. Iskušajte npr. Google Classroom

4) OČISTITE SVOJU RADNU POVRŠINU

Ne pričamo o vašem stolu. Ovaj se savjet odnosi na vaše računalo. Prema jednom istraživanju, više od polovice učitelja provodi 30 minuta tjedno u potrazi za stvarima koje ne može pronaći na svojim računalima. Organizirajte svoje elektronički život. Služite se pritom vama smislenim sustavom. Organizirajte stvari i dokumente prema predmetu, temi ili datumu. Napravite nove datoteke za sve što vam je potrebno. Ključno je da se pridržavate ovog sustava ako želite da je funkcionalan. Postoji mnogo aplikacija koje vam mogu pomoći da se organizirate. Jedna je od hvaljenih aplikacija TeacherKitt  zbog toga što je osmišljena upravo za učitelje. Aplikacija čak uključuje i privlačno sučelje koje izgleda poput učionice.

5) ORGANIZIRAJTE SVOJU UČIONICU

Prema studiji iz 2004. naslovljenoj „Prekinuto poučavanje”, 75 posto učitelja smatra da su izgubili vrijeme tijekom poučavanja ili da je njihovo poučavanje bilo manje učinkovito zbog nedoličnog ponašanja učenika. Jeste li znali da organizirana učionica može zaista pomoći u borbi protiv nedoličnog ponašanja?

Jasnim i jednostavnim sustavima smanjite ometanje u učionici koliko god je moguće.

Također, na Pinterestu možete pretražiti termin „classroom organization” i dobit ćete desetke inspirativnih ideja.

6) ORGANIZIRAJTE SVOJ STOL

Ne temelje se sva rješenja na tehnologiji. Prema jednoj studiji dvije trećine učitelja provodi barem pola sata tjedno u potrazi za izgubljenim predmetima. Ako dopustite da vam se stvari nagomilavaju na stolu, tad nećete znati gdje je što kad vam zaista zatreba. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da očistite nered sa svog stola.

✿ Koristite se sustavom inbox/outbox za svakodnevne stvari koje stavljate na stol – bilješke koje ste donijeli od kuće, materijale za učenike itd.

✿ Koristite se kutijama ili policama u koje učenici mogu predavati radove, domaće zadaće itd. Naučite svoje učenike kako da koriste ovaj sustav i provest ćete manje vremena sortirajući gomile papira.

✿ Kada vam učenici predaju neki rad, odmah ga pospremite u odgovarajuću kutiju odnosno ladicu. Nemojte čekati da se stvari nagomilaju.

✿ Ako već nemate ormar za arhiviranje i mnogo fascikala, nabavite ih. Dobro ih označite. Tiskane podatke i bilješke možete organizirati jednako kao i elektroničke.

✿ Pospremite veće predmete ili starije materijale kojima se trenutačno ne koristite, ali biste ih mogli zatrebati u budućnosti.

7)  AUTOMATIZIRAJTE I SPOJITE

Postoje stvari koje će vam služiti iz godine u godinu – automatizirajte taj proces kad god je to moguće. Također, spojite slične zadatke. Isplanirajte vrijeme – na početku mjeseca ili nove lekcije – da riješite sve manje zadatke.

8) DELEGIRAJTE

Nemojte pokušavati napraviti baš sve odjednom. To može dovesti do profesionalnog „sagorijevanja”. Iskoristite pomoć svojih kolega, pomoćnika u nastavi pa čak i roditelja da vam olakšaju teret. Nemojte za svoje učenike napraviti nešto što mogu sami. Naučite ih da na sebe preuzmu zadatke koji vam oduzimaju vrijeme. Čak i mlađi učenici mogu pomoći s organiziranjem materijala za lekcije i pospremanjem stvari. Djeca vole organizirati.

VRIJEME ZA POUČAVANJE

Programi za osposobljavanje učitelja obično ne poučavaju vještine upravljanja vremenom. Mi često mislimo da upravljanje vremenom spada u sferu poslovnog svijeta. Međutim, nemojte da vas to obeshrabri.

Ako pomaže, razmišljajte o sebi kao o izvršnom direktoru vlastitog poduzeća za učenje. Pronađite u svojoj učionici priliku da stvorite učinkovitije sustave i smanjite količinu suvišnog vremena.

……………………..

NAPOMENA

  • TeachThought je portal posvećen podršci i obrazovanju učitelja te razvijanju poučavanja u 21. stoljeću. TeachThought primarno prenosi teme vezane za istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju te pomaže učiteljima da usavrše svoj zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com