Savjeti stručnjaka
INTROVERTIRANI UČITELJI
Prepoznajte i podržite introvertirane učitelje
objavljeno: 6. rujna 2019.

Učimo čak i o ekstrovertiranim i introvertiranim učenicima. Međutim, što je s učiteljima? Što ako učitelj ne spada u tipičnu skupinu? Ovdje možete pronaći informacije koje će vam pomoći da prepoznate i podržite introvertirane učitelje u učionici i školi.

■  KAKO PREPOZNATI INTROVERTIRANOG UČITELJA?

Introvertiranost i stidljivost nisu iste stvari. Introverti mogu biti prijateljski raspoloženi, pristupačni te vrlo motivirani da pomognu djeci. Introvertirani učitelji svoje baterije pune provodeći vrijeme s vlastitim mislima umjesto u društvu drugih ljudi. Također, često preferiraju samostalan rad, možda ne crpe strast i energiju iz timskih sastanaka, vremena provedenog u zbornici ili druženja s roditeljima. Introvertirani se učitelji čak mogu doimati isključenima u učionici ili zbornici. Međutim, oni jednostavno procesuiraju stvari u sebi.

Introverti su odlični slušatelji i istraživači. Možda ne iznose strastveno svoje ideje ili brige tijekom školskih sastanaka, ali bi mogli iznijeti svoje mišljenje kasnije ili u manjem okruženju. Ako introvertirani učitelj jede ručak sam u svom kabinetu, možda samo pokušava napuniti baterije prije sljedećeg sata.

■  PREDNOSTI INTROVERTIRANIH UČITELJA

Introvertirani učitelj može djelovati smireno i misaono u interakciji s učenicima. S druge strane, poput ekstrovertiranog učitelja, može imati jednako toliko energije i entuzijazma u interakciji s učenicima (a u isto mu je vrijeme potrebno dovoljno vremena nasamo da napuni baterije). Introvert može prepoznati introverta učenika i povezati se s njime zbog toga što razumije da treba vremena i prostora za sebe.

Introverti ohrabruju svoje učenike da se osvrnu na naučeno. Oni razumiju da drugi introverti vole promisliti o stvarima prije nego što nešto poduzmu i neće podcijeniti introvertirane učenike, misleći da su pasivni ili da nisu timski igrači. Vjerojatno nećete čuti mnogo vikanja u učionici koju vodi introvertirani učitelj. To može omogućiti mirno, opušteno okruženje za učenike.

■  PROFESIONALNI RAZVOJ INTROVERTIRANIH OSOBA

Introvertirani učitelji možda ne vole sudjelovati na sastancima ili konferencijama i ne vole javno istupati. Oni možda nemaju ništa protiv slušanja razgovora te verbalnog ili pisanog doprinosa. Možda više vole biti zapisničari nego predavači. Možda više vole čitati materijale profesionalnog razvoja nego se upuštati u dugačke sastanke s velikim skupinama.

Mnogi ekstrovertirani učitelji dijele svoje misli naglas. Za introverte vrijedi sasvim suprotno. Oni će vjerojatno pažljivo promisliti prije nego što podijele svoje misli, stoga pažljivo slušajte kad introvert odluči pridonijeti.

■  RIJEČ UPOZORENJA

Kad radite s bilo kojim učiteljem, važno je da introvertiranu osobnost ne zamijenite s manjkom strasti. Samo zato što učitelj ne govori na sva zvona o svojim učenicima ne znači da njemu nije stalo do njih. Introvertirani učitelji su strastveni, samo svoju strast izražavaju drukčije – stoga obratite pažnju!

Ako opazite introvertiranu osobu kako ranije dolazi na posao kako bi kopirao materijale za sat, pojeo ručak u svojoj učionici ili ostao dulje kako bi radio na nekom projektu, shvatite to kao njegov pokušaj da uštedi vrijeme i energiju svojim učenicima.

■  POSLJEDNJE MISLI

Baš kao što svi učenici imaju drukčije osobnosti, tako je i s učiteljima. Prepoznate li prednosti koje introvertirani učitelji unose na sastanke školskog osoblja i u učionice, dat ćete im na taj način podršku u radu s učenicima.

…………………….

NAPOMENA

  • Portal Teachers Pay Teachers zajednica je koja se sastoji od milijuna edukatora koji s drugima žele podijeliti svoj rad, svoja razmišljanja i svoju inspiraciju.
  • Izvor: blog.teacherspayteachers.com