Savjeti stručnjaka
DESET NAJBOLJIH NAČINA KAKO POMOĆI KOLEGI DA „PREŽIVI” I USPIJE
Slušajte ga, udijelite mu osmijeh, surađujte…
objavljeno: 8. lipnja 2018.

Svi imamo te dane i tjedne u kojima se provlačimo bez jela, pića ili odlaska u toalet. Vrijeme je da postanemo malo blaži prema sebi i onima s kojima radimo. Vrijeme je da pomognemo i sebi i drugima.

10 NAČINA KAKO PODRŽATI KOLEGU

Tjedan svijesti o mentalnom zdravlju približava se kraju, možda biste mogli odvojiti malo vremena da pomognete kolegi koji se muči, ali to ne pokazuje.

1)      Budite slušatelj

Svi smo zaposleni, ali ipak imamo vremena pokucati ujutro kolegi na vrata uz prijateljski pozdrav: „Dobro jutro, kako si?” Potrebne su samo dvije minute, a vaš čin pokazuje da vam je stalo, da ste dostupni i da ste dio tima. Svi s vremena na vrijeme trebamo nekoga na koga ćemo se osloniti, s kim ćemo podijeliti problem ili se isplakati. Tome služe prijatelji. Ako možete, držite svoja vrata otvorena ujutro ili nakon posla. Uklanjanje fizičke barijere pomoći će vam da podijelite nekoliko trenutaka s kolegama u prolazu.

2)     Udijelite osmijeh

Odlučite se danas nasmiješiti svakome pored koga prođete. To zaista može imati veliki utjecaj na druge, pozitivnost je zarazna! Imam kolegu kojem je jutarnji ritual proći kraj moje učionice i napraviti smiješnu grimasu na mom prozoru. I svaki se put nasmijem, bez iznimke!

3)     Skuhajte nekome kavu

Sjećam se jednoga posebno teškog dana na poslu. Vraćala sam se s igrališta u učionicu, a ondje zatekla šalicu svježe skuhane kave na mome stolu. Ta mala gesta ljubaznosti zaista je popravila moj dan i zbog toga sam shvatila da u ovome nisam sama. Bilo da se radi o kavi, čaju ili čokoladici, brinite se jedni o drugima u te teške dane. Uvedite lijepu gestu i u običan dan.

4)    Surađujte i dijelite uspješne tehnike

Suradnja s kolegama sjajan je način da smanjite pritisak prekomjernoga radnog opterećenja. Osim toga, dvije su glave pametnije od jedne. Odvajanje vremena za dijeljenje uspješne prakse korisno je za profesionalni razvoj i osvrt na vlastiti rad. Ako je kolega malo preoblikovao lekciju i time postigao uspjeh, recite to i drugima, kako bi i oni od toga imali koristi. Ne budite radoholičar.

5)     Upitajte „Mogu li pomoći?”

Možda se to pitanje čini očitim, ali mislim da se ne izgovara dovoljno često. Bez obzira na našu poziciju u školi, svi možemo pomoći nekome. Sve pomaže – bilo da fotokopiramo neki materijal za kolegu, uvježbamo prezentaciju s njime ili se ponudimo da ga zamijenimo kad mu bude potrebno. I sama svijest o tome da postoji netko tko se zabrinuo za vas, čak se sjetio i postaviti pitanje „Mogu li pomoći?”, zaista pomaže.

6)    Odvojite vrijeme za ručak

Ručati za svojim radnim stolom ili, još gore, ne ručati uopće nije samo loše za vaše zdravlje već i za vašu emotivnu dobrobit. Predahnite i fizički se odvojite od učionice. Prošećite do zbornice ili kantine i uživajte u trenutcima s kolegama, ne razgovarajući o poslu. Pročavrljajte, podijelite šalu i dopustite sebi nekoliko besposlenih trenutaka. Fotokopiranje i ocjenjivanje može čekati! Izvucite svoje kolege iz razreda i „spasite im život”.

7)     Spojite nastavni sat s kolegom i poučavajte zajedno

Zajedničko planiranje i poučavanje omogućuje dijeljenje ideja, oslanjanje na kolegu, obogaćivanje vaših učenika drukčijim načinom poučavanja. To je također sjajan način da podržite kolegu. Neke od najuzbudljivijih lekcija koje sam predavala bile su one u suradnji s kolegom. Meni je to zabavno koliko i kolegama.

8)    Blokirajte negativnost

Ovo je teško. Svima nam godi požaliti se uz šalicu kave u zbornici, ali moramo paziti da to ne uzme maha i pretvori se u redovitu praksu. Usredotočite se na rješenja i uvijek težite boljemu. Izložite svoje ideje vodećem timu, a potom prestanite prigovarati. Vi ste iznijeli problem, tražili ste rješenja i ostavili ih drugima za raspravu. U tom trenutku trebate otpustiti negativnost i vjerovati da će vodeći ljudi donijeti ispravne odluke.

9)    Budite zahvalni

Primijetite kad je netko odradio dodatan posao za vas i pokažite zahvalnost. Pošaljite mail zahvale, napišite razglednicu ili svratite do učionice i osobno zahvalite.

10)  Pozovite prijatelja van

Katkad nam svima treba podsjetnik da postoji i život izvan učionice. Pozovite prijatelja na piće ili večeru i napustite posao u razumno vrijeme. Svojim ćete učenicima biti korisniji ako ste sretni, zato pazite na svoje kolege i ohrabrujte jedni druge u održavanju zdrave ravnoteže između posla i privatnog života.

………………

NAPOMENA

  • TheTeacherToolkit – internetska stranica nastala kao projekt alternativnog programa osposobljavanja učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP), koji profesionalcima iz različitih područja djelovanja omogućuje da postanu učitelji pomoću alternativnog programa razvijenog u Teksasu.
  • Izvor: teachertoolkit.co.uk