Zanimljivosti
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
Od nove školske godine besplatan Učenički dom u Kutini
objavljeno: 6. lipnja 2018.

Tim su povodom župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov posjetili Učenički dom u Kutini.

Sisačko-moslavačka županija jedina je županija koja učenike potiče na ovaj način, rečeno je prigodom uručivanja Odluke kojom se Sisačko-moslavačka županija obvezuje od školske godine 2018./2019. sufinancirati, u 50-postotnom iznosu, troškove smještaja u Domu za sve učenike, pa i one koji imaju prebivalište izvan Sisačko-moslavačke županije, a upišu srednje škole u Kutini i Novskoj. Odluku je ravnateljici Učeničkog doma Kutina Vesni Vuković uručio župan Ivo Žinić. Govoreći o povijesti doma, ravnateljica je istaknula kako je kapacitet 80 ležajeva, 55 muških i 25 ženskih, no unazad nekoliko godina osjetan je pad upisa u učenički dom u kojem su danas smještena 53 učenika.

Iznos koji se sufinancira ovom odlukom jest 630 kuna po učeniku, a budući da nadležno ministarstvo plaća ostalih 50 posto, učenici koji na jesen kreću u prve razrede na taj će način imati besplatan boravak u Učeničkom domu Kutina. Ravnateljica je u ime učenika i njihovih roditelja te skrbnika zahvalila Županiji na ovoj odluci, a župan je dodao kako im je cilj, i nekim drugim pronatalitetnim mjerama, utjecati na promjenu demografske slike županije te izgradnjom dva učenička doma koja su u planu, onoga u Sisku i Topuskom, barem donekle smanjili odlazak učenika izvan županije. Župan Ivo Žinić potom je sa svojim suradnicima obišao prostore Učeničkog doma, razgovarao s djelatnicima i učenicima te pohvalio rad ove ustanove. [ IZ DRUGIH IZVORA | kutina.hr  ]