Školstvo u medijima
U FINSKOJ I KINI
Učitelje plaćaju kao liječnike, drže ih kao kap vode na dlanu
objavljeno: 6. lipnja 2018.

… mnogo brže nego što ih se može zamijeniti, ilustrirajući to primjerom Engleske kojoj trenutačno nedostaje čak 30 000 učitelja, osobito u srednjoškolskom obrazovanju gdje je nepopunjeno 20 posto radnih mjesta. Nedostatak nastavnika, navodi se, čini da razredi postaju veći; veće razrede teže je kontrolirati, što otežava poučavanje, što pak za posljedicu ima slabiji učenički napredak i konačno dobiveno neodgovarajuće obrazovanje.

Kina je, naime, za učitelje jedno od najboljih mjesta na svijetu. Studija iz 2013. godine koju je Peter Dolton, profesor ekonomije na Sveučilištu Sussex, proveo u suradnji sa zakladom Varkey, pokazuje da među tadašnjom 21 zemljom ispitanicom upravo u Kini učitelji uživaju najveću razinu poštovanja javnosti; u toj je zemlji najvjerojatnije da će roditelji potaknuti djecu da postanu učitelji. Kineska kultura, ističe Dolton – ali i šire, cijela azijska kultura – ima dugu povijest velikog poštovanja prema poslu poučavanja.
I Europa ima iznimno dobar primjer odnosa prema učiteljskoj profesiji: Finsku. Prosvjetare se i u ovoj zemlji iznimno cijeni i tretira jednako kao liječnike i odvjetnike; učiteljima postaje deset posto najboljih maturanata, odnosno kandidata za studij; izvrsno su plaćeni i time – baš kao i u Kini, koja također provodi politiku osiguravanja dobrog materijalnog statusa prosvjetara – visokomotivirani za obavljanje posla koji se smatra ključnim za boljitak cijelog društva. [ IZ DRUGIH MEDIJA | slobodnadalmacija.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.