Iz školskog svijeta
ZAGREB
ZKM: Premijera ‘… Antigone’
objavljeno: 25. ožujka 2015.

Predstava  „#radninaslovantigona“  Jazmín Segueire i Luciana Delprate, u režiji Renate Carole Gatice, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih bit će premijerno izvedena u subotu, 11. travnja u dvorani „Miško Polanec“.

O predstavi kao suvremenoj inačici Sofoklove „Antigone“ argentinski autori teksta su zapisali: „Teroristički napad potresao je grad Tebu. Glavni gradski dnevni list napali su vjerski ekstremisti. Antigona, mlada i buntovna internetska aktivistkinja, odlučila je raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Sukobit će se s Kreontom, velikim medijskim magnatom odlučnim u obrani domovine pod svaku cijenu. Svijet smanjuje dimenzije udaljenosti.

Danas su granice više nego ikad bliže jedna drugoj. Kulturne razlike, koje globalno tržište tjera da se stope u jedinstvenu cjelinu, burno reagiraju u tom spajanju. Paradoksalno, globalizirani svijet postaje sve raznolikiji i složeniji. Ali raznolikost je kolateralni učinak mondijalizacije, nepogodnost na tehničkoj razini. Gospodarska tržišta priželjkuju samo jednu valutu, samo jedno gospodarstvo, samo jednu bezobličnu i bezličnu masu potrošača.

 Što se više otkrivaju osobitosti, to je veći napad kulturnog sustava da ih ukloni. Kao stanovnici 21. stoljeća nalazimo se u kontekstu bitke za preživljavanje razlika. Kako uspjeti u ostvarenju sna da budemo jedan svijet, a da pritom ne izgubimo bogatstvo bivanja u mnogo svjetova? To je pitanje koje postavlja ovo djelo, ne ulazeći u detalje bilo kakva odgovora.

A to je pitanje jednako neodgodivo nama danas kao što je bilo Sofoklu prije nekoliko tisuća godina. Sve to prikazuje bitka između najpoznatijih tvrdoglavaca u povijesti kazališta: traumatični sraz između tradicije i napretka, između kolektivne dužnosti i potreba pojedinačnih strasti, između istoga i drukčijega.

Kreont i Antigona branit će do krajnjih granica svoje svjetonazore i načine na koje se suočavaju s praktičnim dvojbama ovoga svijeta. Ostat će kruti u stavovima do točke vlastita uništenja i uništenja onih koji ih okružuju. Svaka sličnost sa stvarnošću nipošto nije slučajna.“                               

U predstavi „#radninaslovantigona“ glume: Anđela Ramljak, Sreten Mokrović, Jasmin Telalović, Petar Leventić, Vedran Živolić, Frano Mašković i Danijel Ljuboja.

Scenografiju i oblikovanje lutaka potpisuje Luciana Delprato, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Kovačić.