Školstvo u medijima
RAVNOTEŽA JE BITNA
Jeste li preblag učitelj?
objavljeno: 5. srpnja 2019.

Vaši vas učenici baš i ne slušaju i imate poteškoća s održavanjem reda u učionici, ali jednostavno ne može biti neugodni i strogi.

Trebate li zaista prestati biti dobri?

Srećom, ne. Ali to i dalje ne znači da možete nastaviti po starome.

Jedna je od ključnih odlika odličnog učitelja ravnoteža – biti ljubazan dok istodobno održavate visoke standarde u učionici.

 ✿ KAKO BITI UČINKOVIT UČITELJ?

BUDITE LJUBAZNI I ČVRSTI. Najbolji učitelji su ugodni, imaju razumijevanja i čak su pomalo zabavni. Ali to nikako nisu ljudi koje možete „gaziti”. Oni se ljubazno, ali odlučno nose s problemima i njihovi učenici znaju da misle ozbiljno.

IMAJTE VISOKA OČEKIVANJA. Nemojte misliti da ste dobri prema učenicima kad spuštate kriterije. Umjesto toga, vjerujte u njih i njihove sposobnosti, izvucite najbolje iz njih. Očekujte velike stvari i ne odustajte od njih.

USREDOTOČITE SE NA TO DA VAS POŠTUJU, A NE VOLE. Ako se počnete brinuti o tome sviđate li se svojim učenicima, imat ćete poteškoća u rješavanju problema. Neka vaš cilj umjesto toga bude kako steći njihovo poštovanje.

BUDITE MENTOR SVOJIM UČENICIMA, NE NJIHOV PRIJATELJ. Treba vam biti stalo do učenika, ali morate preuzeti ulogu mentora, a ne prijatelja. Mentor vodi učenike, a pritom se ne ponaša poput njihovih vršnjaka niti se spušta na njihovu razinu.

BUDITE PRIJATELJSKI RASPOLOŽENI, ALI NE PREBLISKI. Budite ljubazni i otvoreni u svojoj komunikaciji s učenicima, ali izbjegavajte pretjeranu bliskost. Ako je na primjer učenik s vama podijelio da je na praznicima išao na ronjenje, vaš bi prijateljski odgovor trebao zvučati otprilike ovako: „Adame, izgleda da ste se ti i tvoja obitelj odlično zabavili! Volim ronjenje. Jeste li vidjeli kornjače?” S druge strane, pretjeran bi odgovor bio: „Stari, to, strava, ljubomoran sam! Kladim se da si se bojao morskih pasa, ha?” Vidite li razliku?

………………..

NAPOMENA