Iz školskog svijeta
OŠ SUHOPOLJE
Dravska priča: učenici i nastavnici u prirodi
objavljeno: 14. lipnja 2018.

Nakon smještaja, polaznici Škole u prirodi upoznali su se s radom Javne ustanove i sadržajima Dravske priče, saznali nešto o povijesti objekta i njegovoj obnovi te daljnjim planovima Javne ustanove.

Uslijedilo je upoznavanje sa zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije te predavanje o ponašanju u prirodi na siguran način u suradnji s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja.

U večernjem je programu održana prezentacija Dravske vile, vilenjaci i ostala mitološka bića te su se čitale legende o čarobnicama iz cijeloga svijeta uz logorsku vatru.

Drugi dan započeo je tjelovježbom u perivoju IEC-a Dravska priča, a uslijedio je tematski dan posvećen pticama. Nakon uvodne prezentacije o pticama, dan je nastavljen u Ptičjoj pjevaonici Rezervata biosfere uz kviz.

Poslijepodnevni je program nastavljen obilaskom poučne staze Dravi u zagrljaj uz korištenje opreme za promatranje ptica. Uslijedila je prezentacija Put bijele rode i upoznavanje s radom Oporavilišta za rode.

Učenici su obilježili i Dan zaštite okoliša izradom prigodnih plakata kredom na asfaltu u perivoju Dravske priče.

Večernji dio programa bio je posvećen astronomiji, a nakon prezentacije Dravska priča pod zvijezdama uslijedilo je promatranje zvijezda teleskopima u perivoju IEC-a Dravska priča.

Treći dan programa Škola u prirodi bio je opet tematski, ovaj puta o ribi. Nakon uvodnog predavanja, uslijedilo je predstavljanje projekta coop MDD, odnosno aktivnosti Javne ustanove u tome projektu – Inventarizacija staništa i izrada Akcijskog plana za upravljanje ovom strogo zaštićenom Natura 2000 vrstom i promatranjem ribe crnke u akvariju u bio istraživačkoj stanici IEC-a Dravska priča.

Dan je nastavljen likovnom radionicom u suradnji s Kreativnom udrugom Unikat iz Virovitice, čije su članice pomagale polaznicima u izradi privjesaka za ključeve u obliku ribe.

Treći dan je završio Malom školom folklora u suradnji s KUD-om Podravina iz Čađavice.

Četvrti dan polaznici Škole u prirodi upoznali su se sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, pojedinačno su im predstavljeni dabar i vretenca animiranim prezentacijama. U poslijepodnevnim satima uslijedila je radionica izrade i oslikavanja papirnatih zmajeva koje su polaznici zatim puštali na vjetru u perivoju IEC-a.

Dan je završio druženjem polaznika u dnevnom boravku IEC-a i predstavljanjem literarnih radova o Školi u prirodi.

Peti dan organiziran je opet u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, kada im je Mirjana Špehar predstavila i objasnila rezultate uzimanja otisaka prljavih i opranih ruku, nakon čega je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, održao predavanje Higijena ruku. Uslijedio je oproštajni piknik u perivoju IEC-a Dravska priča i odlazak polaznika kućama. [ IZ DRUGIH IZVORA | virovitica-nature.hr ]