OŠ ZADARSKI OTOCI, ZADAR

Turnir glagoljaškog binga

srijeda, 13. lipnja 2018.

U Osnovnoj školi Zadarski otoci iz Zadra održan je Turnir glagoljaškog binga, četvrtu godinu zaredom. Organizatori su Udruga glagoljaša Zadar i OŠ Zadarski otoci.

Sudjelovala su 33 učenika od 1. do 4. razreda. Turnir su organizirali i vodili Mate Čačić, prof. hrvatskog jezika, te učiteljice razredne nastave Željka Diklan, Jasminka Brižić, Renata Andrović, Barbara Perica i Laura Grbić uz podršku ravnatelja Davora Barića. Svrha je turnira bila zainteresirati djecu za glagoljicu upravo kroz igru.

Na početku je učiteljica Jasminka učenicima predstavila slova glagoljice i istaknula njezino značenje za hrvatsku kulturu i narod. Glagoljica je pismo kojim se Hrvati služe više od tisuću godina. Njome su se nekad pisale crkvene knjige, a kasnije i svjetovne. Baščanska je ploča najznačajniji hrvatski spomenik isklesan glagoljicom na kamenu.

Glagoljica se pomalo zaboravila nakon uvođenja latinice, ali se u posljednje vrijeme sve više oživljava učenjem u osnovnoj školi. Primjerice, u našoj se školi nekoliko učiteljica intenzivno bavi glagoljicom. S učenicima izrađuju ukrasne predmete, plakate, kalendare pa čak i slikovnice u kojima spajaju glagoljicu i likovni izraz. Sudjelovali su pet godina u projektu Staza glagoljaša na poluotoku u Zadru. Zatim, škola i Udruga pokrenuli su likovni natječaj „Iskoni bje Slovo” za osnovce Zadarske županije o glagoljici, koji se održava već drugu godinu zaredom radi upoznavanje djece s ovim slikovnim pismom.

Kako je nastao turnir u bingu? Prije četiri je godine prof. Danijela Deković, predsjednica Udruge, poklonila učiteljicama Jasminki Brižić i Željki Diklan igraću ploču za bingo. Učiteljice su s učenicima izradile nove ploče. Đaci su bojali i ispisali 20 različitih pločica za glagoljaški bingo. Nakon izrade ploča s različitim kombinacijama slova, djeca su zaigrala ovu novu igru. Bili su oduševljeni! Učenje i igra. Tako je oživjela ideja i za organiziranje bingo turnira.

Učenici koji su sudjelovali bili su podijeljeni u tri skupine po 11 učenika. Profesor Mate, učiteljica Barbara i Laura brinuli su se da svatko od njih izabere i pravilno postavi svoju pločicu za igru, učiteljica Renata nasumce je iz vrećice izvlačila slova, a učiteljica Željka fotografirala je aktivnosti na turniru. Učenik koji je prvi pokrio svih devet slova na svojoj ploči uzviknuo je BINGO! – i time postao pobjednik svoje skupine.

Pobjednici sve tri skupine odigrali su još jednu igru za pobjedu. Tako smo dobili pobjednike kojima je ravnatelj Davor Barić uručio diplome i zanimljive nagrade.

POBJEDNICI SU:

1. mjesto: Cvita ONEŠĆUK (3. c)

2. mjesto: Tin KARDUM (2. b)

3. mjesto dijele Sara FUŠTIN (4. c) i Petra PERANIĆ (3. d).

Na kraju su razdragana i vesela dječja lica bila najbolji pokazatelj uspješnosti ovog projekta. I kako je rekla učenica Sara Fuštin: „Voljela bih se opet igrati glagoljskim slovima! Slova ima više nego u latinici.”

Nadamo se da će brojne aktivnosti OŠ Zadarski otoci biti zanimljive, korisne i poticajne i ostalim učiteljima te da će im se pridružiti u širenju glagoljske baštine. Budimo ponosni na naš nacionalni kulturni identitet!

……….

Željka DIKLAN, dipl. učiteljica mentorica | OŠ Zadarski otoci

Vezani članci
Školski portal: Objavljujemo rezultate trećega likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo”

Objavljujemo rezultate trećega likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo”

…a natjecali su se u četiri kategorije: prvi i drugi…

Školski portal: Bingo

Bingo

… donositi slatkiše već ćemo, kako tko može, školske obroke…

Školski portal: Tragom „Pronađenog blaga” Nade Iveljić upoznali dvorce Zagorja

Tragom „Pronađenog blaga” Nade Iveljić upoznali dvorce Zagorja

… kako bi povratili stari sjaj, a oni bi isto…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Sindikati nastavljaju štrajk

Sindikati nastavljaju štrajk

"Vjerujemo da će socijalnog dijaloga biti,…

Školski portal: Park kod škole postaje prvi ekološki održiv vrt u Rijeci

Park kod škole postaje prvi ekološki održiv vrt u Rijeci

Postavljanje visokih gredica na školskom travnjaku,…

Školski portal: U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Sindikalni čelnici Branimir MIHALINEC i Sanja…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…