Zanimljivosti
OŠ ZADARSKI OTOCI, ZADAR
Turnir glagoljaškog binga
objavljeno: 13. lipnja 2018.

Sudjelovala su 33 učenika od 1. do 4. razreda. Turnir su organizirali i vodili Mate Čačić, prof. hrvatskog jezika, te učiteljice razredne nastave Željka Diklan, Jasminka Brižić, Renata Andrović, Barbara Perica i Laura Grbić uz podršku ravnatelja Davora Barića. Svrha je turnira bila zainteresirati djecu za glagoljicu upravo kroz igru.

Na početku je učiteljica Jasminka učenicima predstavila slova glagoljice i istaknula njezino značenje za hrvatsku kulturu i narod. Glagoljica je pismo kojim se Hrvati služe više od tisuću godina. Njome su se nekad pisale crkvene knjige, a kasnije i svjetovne. Baščanska je ploča najznačajniji hrvatski spomenik isklesan glagoljicom na kamenu.

Glagoljica se pomalo zaboravila nakon uvođenja latinice, ali se u posljednje vrijeme sve više oživljava učenjem u osnovnoj školi. Primjerice, u našoj se školi nekoliko učiteljica intenzivno bavi glagoljicom. S učenicima izrađuju ukrasne predmete, plakate, kalendare pa čak i slikovnice u kojima spajaju glagoljicu i likovni izraz. Sudjelovali su pet godina u projektu Staza glagoljaša na poluotoku u Zadru. Zatim, škola i Udruga pokrenuli su likovni natječaj „Iskoni bje Slovo” za osnovce Zadarske županije o glagoljici, koji se održava već drugu godinu zaredom radi upoznavanje djece s ovim slikovnim pismom.

Kako je nastao turnir u bingu? Prije četiri je godine prof. Danijela Deković, predsjednica Udruge, poklonila učiteljicama Jasminki Brižić i Željki Diklan igraću ploču za bingo. Učiteljice su s učenicima izradile nove ploče. Đaci su bojali i ispisali 20 različitih pločica za glagoljaški bingo. Nakon izrade ploča s različitim kombinacijama slova, djeca su zaigrala ovu novu igru. Bili su oduševljeni! Učenje i igra. Tako je oživjela ideja i za organiziranje bingo turnira.

Učenici koji su sudjelovali bili su podijeljeni u tri skupine po 11 učenika. Profesor Mate, učiteljica Barbara i Laura brinuli su se da svatko od njih izabere i pravilno postavi svoju pločicu za igru, učiteljica Renata nasumce je iz vrećice izvlačila slova, a učiteljica Željka fotografirala je aktivnosti na turniru. Učenik koji je prvi pokrio svih devet slova na svojoj ploči uzviknuo je BINGO! – i time postao pobjednik svoje skupine.

Pobjednici sve tri skupine odigrali su još jednu igru za pobjedu. Tako smo dobili pobjednike kojima je ravnatelj Davor Barić uručio diplome i zanimljive nagrade.

POBJEDNICI SU:

1. mjesto: Cvita ONEŠĆUK (3. c)

2. mjesto: Tin KARDUM (2. b)

3. mjesto dijele Sara FUŠTIN (4. c) i Petra PERANIĆ (3. d).

Na kraju su razdragana i vesela dječja lica bila najbolji pokazatelj uspješnosti ovog projekta. I kako je rekla učenica Sara Fuštin: „Voljela bih se opet igrati glagoljskim slovima! Slova ima više nego u latinici.”

Nadamo se da će brojne aktivnosti OŠ Zadarski otoci biti zanimljive, korisne i poticajne i ostalim učiteljima te da će im se pridružiti u širenju glagoljske baštine. Budimo ponosni na naš nacionalni kulturni identitet!

……….

Željka DIKLAN, dipl. učiteljica mentorica | OŠ Zadarski otoci