Školstvo u medijima
NAUČILA SAM VIŠE NEGO ŠTO SAM MOGLA ZAMISLITI
Dragi učenici, naučili ste me mnogo toga, hvala vam!
objavljeno: 14. lipnja 2018.

… ja ću navijati za vas dok krećete prema većim i boljim stvarima te željeti da vas mogu zadržati barem još malo u svojoj učionici i popraviti neke pogreške koje sam napravila. Ne mogu vjerovati da već završavate osnovnu školu, a poučavala sam vas dok ste još bili mala djeca. Pomislili biste da znam što radim, ali kad se osvrnem na našu zajedničku godinu, zadivljena sam koliko ste toga upravo vi naučili mene.

UPOZNALI STE ME SA SUVREMENOM POP-KULTUROM.

„Bila sam zadivljena vašim razmišljanjima o nekim tekstovima, vašim viđenjem stvari kojih se ja možda ne bih sjetila.”

NAUČILI STE ME ŽIVOTNIM VJEŠTINAMA.

Zahvaljujući vama mogu popraviti hlače pomoću klamerice, mogu uočiti razliku između konjuktivitisa i rekreacije na uporabu droga. Sačuvala sam broj Plavog telefona u svom mobitelu. Nijedno od tih iskustava nije bilo posebno ugodno, ali sigurna sam da će jednog dana dobro doći.

POMOGLI STE MI DA RASTEM U SVOJOJ STRPLJIVOSTI I SUOSJEĆANJU.

„Pomogli ste mi da ne zaključujem unaprijed i da pozornije slušam.”

Vrlo je lako naljutiti se kad ne napravite svoju domaću zadaću, kad ste nasilni prema vršnjacima ili kad donosite loše i opasne odluke. A ipak, vi me iznova podsjećate na to da bih se mogla iznenaditi kad bih vas samo imala strpljenja saslušati. Možda niste napravili domaću zadaću zbog toga što ste bili primorani pronaći posao i raditi da biste pomogli svojoj obitelji. Možda kod kuće imate situaciju koja zahtijeva i našu pozornost. Bez obzira na razlog, vi ste me naučili da ne zaključujem unaprijed i da pozornije slušam. Znam da je to lekcija koju katkad zaboravim, ali nastavit ću raditi na tome.

POMOGLI STE MI PROSLAVITI MALE POBJEDE.

Možda niste među najboljim učenicima niti ste spomenuti na školskoj priredbi, a možda niste dobili ni glavnu ulogu u školskoj drami ili se ne ponašate savršeno, ali do kraja godine znate da riječ „ti” ima dva slova. To je pobjeda za mene.

VI STE PRVO UNIŠTILI – A ZATIM NADMAŠILI – MOJA OČEKIVANJA.

„Motivirali ste mene, a još je važnije da ste ove godine motivirali sami sebe.”

Toliko vas je mnogo s raznim izazovima, problemima, posebnim potrebama, tjelesnim poteškoćama i drugim stvarima. Međutim, svaki put kad bih pokušala olakšati vam stvari vi ste dokazali da ste sposobniji za mnogo više nego što sam zapravo očekivala. Motivirali ste me, a još je važnije da ste ove godine motivirali sami sebe.

PODIGLI STE MOJ PRAG TOLERANCIJE NA NEPODOPŠTINE I GLUPOSTI.

Da, ima dana kad vaša omiljena učiteljica jednostavno nije raspoložena. Ali jeste li prihvatili moje isprike zbog toga što sam prehlađena, umorna ili moram upisivati ocjene? Nikako! Vi ste se nastavili neprimjereno ponašati – šaliti se, skrivati se ispod mog stola, crtati nepristojne simbole na korice udžbenika – te i dalje zahtijevali najbolje od mene iz dana u dan. Stoga, hm, hvala?

NAUČILI STE ME FLEKSIBILNOSTI.

Osmislila sam zaista dobre lekcije ove godine. Pobrinula sam se da budu raznolike i zanimljive. Ove su se lekcije temeljile na standardima i oslanjale na njih. Također, u mnogim su slučajevima bile prava katastrofa. Vi me stalno potičete na to da poučavam, reagiram i komuniciram na nove načine kako bih zadovoljila vaše potrebe. A izazov je bio iznenađujuće zabavan!

KAO I UVIJEK, DALI STE MI MNOGO NADE ZA BUDUĆNOST.

„Gledala sam kako podržavate jedan drugoga i neumorno jurite prema svojim ciljevima.”

Danas je vrlo lako, gledajući vijesti ili društvene medije, vidjeti pritužbe na današnju djecu i dobiti dojam da cijeli svijet ide kvragu. Ali vi ste me naučili da su ljudi koji u to vjeruju potpuno u krivu. Umjesto toga, gledala sam kako podržavate jedan drugoga i neumorno jurite prema svojim ciljevima.

Proveli smo zajedno otprilike 175 dana. Volim misliti da smo zajedno rasli ove godine. Nakon cijele godine, neki od vas znaju kako napisati esej, a neki znaju kako računati s razlomcima. Nadam se da je svatko od vas pronašao knjigu koju je zavolio. Nadam se da odlazite pametniji, mudriji te s više nade nego na početku. Ja znam da je ja imam i na tome sam vam zahvalna.

Voli vas,

vaša učiteljica

…………………..

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com